IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси завършиха петъка на тъмно червено

Индексът Dow Jones се срина с повече от 500 пункта за пръв път от август 2011 г.

23:30 | 21.08.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на американските борси се оцветиха в тъмно червено в петък, след като опасенията за растежа на световната икономика засили разпродаването и притисна индексът Dow на силно негативна територия, съобщава CNBC.

Индексът Dow Jones Industrial Average се срина с 531 пункта, след като всички сини чипове отбелязаха спадове. Последният път, когато индексът приключи сесията с понижение от повече от 500 пункта, бе на 10 август 2011 г. През последните пет години е имало само 4 случая, при които индексът е затварял със загуба, по-голяма от 400 пункта.

„За инвеститорите инерцията и движението на пазара в момента са по-ниски от преди, тъй като вече няма място за криене“, казва Ланс Робъртс, генерален партньор в STA Wealth Management. „Всеки път, когато удряхме основните технически пунктове, продължавахме да продаваме“.

Индексът Nasdaq Composite загуби от 3,5% и се присъедини към останалите световни основни индекси, излезли на отрицателна територия за годината.

Акциите на Apple поевтиняха с почти 6% в територията на мечия пазар, а iShares Nasdaq Biotechnology ETF (IBB) потъна с 3,1%.

„В момента има усещане за страх на пазара и всички новини се интерпретират негативно и безразборно“, казва Том Дигенан, ръководител на американските акции в UBS Global Asset Management.

Индексът S&P 500 също се срина до 1970 пункта, или с 7,6% спрямо 52-седмичния си връх. Индексът досега е загубил около 4,3% спрямо миналата година. Енергийният сектор поведе губещите, макар че всичките десет сектора в индекса отбелязаха понижение.

По-рано през деня индексите се опитаха да намалят загубите си от сутрешната търговия.

„Несигурността относно Китай и общото негативно настроение натежават на пазара. Липсват положителни икономически новини, които да мотивират купувачите“, коментира главният пазарен стратег на JPMorgan Funds Дейвид Кели. „Обаче няма нищо негативно пред перспективите за растежа на американската икономика“.

Петролът заличи печалбата си от четвъртък и за кратък период спадна под 40 долара за барел до 39,86 долара за барел за пръв път от март 2009 г. насам.

Фючърсите върху суровия петрол с доставка през октомври поевтиняха с 87 цента, или с 2,11%, до 40,45 долара за барел на New York Mercantile Exchange. Фючърсите на златото с доставки през декември пък се повишиха с 6,40 долара до 1159,60 долара за тройунция.

Доларът се търгуваше смесено, а еврото скочи до над 1,13 долара докато валутите от развиващите се пазари поевтиняха.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи до 2,06%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,63%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Китай беше първи,наред са американците и сателитите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
dani de vito
преди 8 години
Четирите трилиона напечатани от Фед отидоха в закупуване на акции,които отидоха разбира се до небето.Цена на акция към печалба (P/E) се върна на нива отпреди срива от 2008.Изкупуването на собствени акции от фирмите допълнително създаде усещане стабилност,въпреки ятата от черни лебеди .Срива на валутите на БРИКС към долара е точката на пречупване ,от която влизаме в мечи пазар за акции, с прогнозна първа корекция 30 проц. надолу и втора - 50 до 70 проц.надолу от първата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Балоните и надценените стойности на водещите американски индекси са пряко следствие от политиката на печатане на необезпечена с активи парична маса. Технологичният NASDAQ включва компании, чиято единствена иновация е събирането и продажбата на лични данни, а при Apple липсват иновации, които да са в състояние да подкрепят пазарната й капитализация. Пазарът на смартфони вече е достигнал технологичен предел, над който трудно ще се развива; въпреки че ще продължи да увеличава размера си. Дори в момента е трудно да обясни какво е практическото приложение на смартфон с 8 ядрени процесора; практически тези мощности не се използват в 98% от потребителите на смартфони, без да споменаваме това, че водещи китайски производители продават подобни мощности на стойност под 200 долара. Медицински организации все повече разкриват и крайно негативното въздействие на тези технологии върху човека и човешкият мозък; най-вече поради радиацията, излъчвана от тези абсолютно ненужни в 98% от случайте мощности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ЖИВЕЕМ В ДРАМАТИЧНИ ВРЕМЕНА. УЖАСА НА ТЕЗИ КОИТО ПЕЧАТАХА ХАРТИИ С КОИТО СЕ РАЗПЛАЩАХА С КОНТРАГЕНТИТЕ СИ ИЗВА ОТ ТАМ, ЧЕ АКО ДНЕС ТЕ СА ПАЗАРА КОНСУМИРАЩ ПРОДУКТИТЕ НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, утре вече ще са минало!Те ще бъдат заменени от един МНОГОМИЛИАРДЕН ПАЗАР на Китай и Индия за който техните хартийки няма да значат нищо!БИТКАТА ВЕЧЕ НЕ Е ЗА СУРОВИНИ, А ЗА ПАЗАРИТЕ НА КИТАЙ И ИНДИЯ!КАК СМЯТАТЕ, КОЙ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ НА ТЕЗИ ПАЗАРИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Завърши леко в бордо и накрая в цикламено лилаво ..... а щеше да *** на 20 000 .... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Bobby_bul
преди 8 години
Не това отгоре е корекцията на Дау. Като имаш предвид че IBM и Катерпилар са катастрофа, Ексон и Шеврон потъват заради петрола, Апъл е мега надценен, а останалите които разчитат на продажби на дребно и консумация си потъват цяла година..., така че съвсем нормално е балона да се пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 8 години
Нормално, ще има корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още