IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway е увеличила 4 пъти дела си в Apple в края на 2016 г.

Според регулаторен отчет компанията е повишила и седем пъти участието си в четирите най-големи американски авиокомпании

12:05 | 15.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет агресивно е купувала акции през четвъртото тримесечие на миналата година, като е увеличила почти четири пъти дела си в Apple и седем пъти дела си в четирите най-големи американски авиокомпании, съобщава Ройтерс.

Според регулаторен отчет Berkshire притежава 57,4 млн. акции на Apple към 31 декември, чиято стойност в момента е 7,74 млрд. долара. Само три месеца по-рано компанията е притежавала 15,2 млн. акции на производителя на iPhone.

Berkshire отчита и дял от 9,3 млрд. долара в авиосектора с инвестиции по около 2,1 млрд. долара в American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines и United Continental.

Конгломератът на Бъфет е придоби и акции в компанията за сателитно радио Sirius HM Holdings и Monsanto, която е в процес на закупуване от германската Bayer.

Отчетът до голяма степен отразява акциите за 12 млрд. долара, които Бъфет заяви, че е купил между президентските избори на 8 ноември и края на януари. По-големите инвестиции на Berkshire обикновено са на Бъфет, но 86-годишният милиардер даде на заместниците си Тод Комс и Тед Вешлер повече свобода през годините.

Първоначалната инвестиция на Berkshire в Apple привлече вниманието през миналата година предвид обичайното избягване на технологичните компании – с изключение на IBM, от Бъфет, който смята, че те са извън сферата му на компетентност. Така Berkshire стана един от десетте най-големи инвеститори в производителя на iPhone.

“Изненадан съм да видя размера на тази позиция спрямо Apple”, казва Томас Русо от Gardner Russo & Gardner, който контролира активи за 11 млрд. долара, включително 12% в Berkshire.

Berkshire засега не отговаря на искането за коментар.

Базираният в Омаха, Небраска, конгломерат притежава около 90 компании като автомобилния застраховател Geico и сладоледа Dairy Queen. Акциите ѝ клас А във вторник приключиха с повишение от 2 078,95 долара до 250 419 долара за акция – най-високо ниво на затваряне и с по-малко от 0,2 процентни пункта под достигнатия на 14 декември рекорд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още