IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет с рекорден кеш

Фондът на милиардера Berkshire Hathaway разполага с почти 85 млрд. долара

19:51 | 05.11.16 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Уорън Бъфет има повече кеш от всякога. Фондът на милиардера Berkshire Hathaway разполага с почти 85 млрд. долара към 30 септември, показват документи, подадени към  американската Комисия за ценните книжа и борсите (SEC), предава Bloomberg. Така се отчита повишение спрямо предишния рекорд от 72,7 млрд. долара от 30 юни.

„Той разполага с доста амуниции за инвестиране. 85 млрд. долара са много пари”, смята Бил Смед от Smead Capital Management.

Резултатите отварят нов кръг от спекулации за това в какво ще инвестира сега 86-годишният милиардер. За последните 5 десетилетия той превърна базираната в Омаха компания в огромен конгломерат чрез десетки придобивания и специфичен подбор на акции. Сега портфейлът от акции се оценява на приблизително 100 млн. долара, а дъщерните компании варират от Dairy Queen до NetJets. 

Оперативната печалба се повишава с 6,6% през третото тримесечие до 4,85 млрд. долара, или 2,951 долара на акция, като ръстът е движен основно от бизнеса с производство. Този резултат не отговори на очакванията на трима икономисти, анкетирани от Bloomberg, за печалба от 3,058 долара на акция. Нетната печалба спада с 24% спрямо година по-рано, когато фондът отчете голямо увеличение заради инвестицията си в Kraft Heinz.

Тази година Бъфет прибави в списъка си с придобити компании производителя на батерии Duracell, както и Precision Castparts Corp., която беше едно от най-големите му придобивания, правени някога.

Тези две компании повишиха печалбата в сегмента на производството, услугите и търговията на дребно с 45% до 1,7 млрд. долара за третото тримесечие. Общата печалба за останалите компании от групата спада, се казва още в документите към регулатора.

Не всички 84,8 млрд. долара в брой ще бъдат инвестирани, разбира се. Бъфет обяви, че иска да запази поне 20 млрд. долара за неблагоприятни ситуации. Неговата компания е важен играч в презастраховането – бизнес, който изисква отделянето на големи средства при природни бедствия или други катастрофични събития.

Един от най-добрите начини Бъфет да използва парите в брой, с които разполага, е да купи акции на собствената си компания, смята Джим Шанахън, анализатор в Edward Jones.

Към 30 септември счетоводната стойност на една акция е 163,783 долара. В петък, 4 ноември, акциите клас А на Berkshire затвориха при цена от 214,545 долара за акция, или близо с 31% над счетоводната стойност.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Щом тази информация вече е в публичното пространство- вече е достатъчно стара. Вероятно севга се очаква публиката /стадото / да го последва,м а тои ще е в позиция да купува :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 7 години
ДЪРТИЯ Е АГЕНТ И ПОСТАВЕНО ЛИЦЕ НЯМА ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ И ЗНАЕ НЕЩА ДЕТО НИЕ ЦАЦИТЕ НЕ ЗНАЕМ 4Е МОЖЕ И ДА СЪЩЕСТВУВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Те едни такива верующи на два пъти през последните 25 години стана така, че си изгаряха кеша, който бяха натрупали в огъня, за да се сгреят през зимата докато изпиват последната си бутилка водка. Ама не са само те. Тука също какво се случи с кеша по времето на Жан Виденов? А в Зимбабве където в момента имат най-много кеш?Явно не кеша сам по себе си е "злато", а струва нещо само когато този, който има право да определя стойността му е благосклонен към него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 7 години
дъртия да покаже нагледно как с 10 к долара акаунт прави 10млн не пове4е но да бъде изолиран на остров и да има само бутилка кола кроасан и хапове и 1 компютър и това си4кото да е риалити и да се виждат параметрите на сделките му по всяко време..(нали е гуру хората плащат милиони за 1 обяд с него да му слушат глупостите)требва да ги направи за 3 дена хах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 16
SS-23
преди 7 години
При дефлация, кеша си е чисто злато!---КЕШ-а винаги е "злато", което за разлика от "жълтото", може да го сложиш в джобчето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Парите имат тоя недостатък, че се превръщат в самоцел. Или по-точно това е недостатък на човешката психика. Дори да приемем, че този човек ще живее ОЩЕ 85 години и през това време не изкара нито един долар то пак ще може най-спокойно да си харчи по 2 - 3 милиона НА ДЕН. Въпреки това той НЕ СПИРА да печели и няма дори най-малък намек за спиране. Това за мен е много странно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 6
Jorkata
преди 7 години
Ако трябва да съм честен - американците малко или много си заслужават мизерията. Бил съм там и масата са мега ***, прости, надъхани и игнорантни. Не ги интересува нищо друго, освен да си цъкат на игрите, да си размятат гъзовете по моловете, да се фукат с телефони и коли и да не знаят елементарни неща. Да не говорим, че има и много неграмотни...Как такива хора да печелят пари и да са добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 7 години
Как се става още по богат?насаждаш на групаците че тръмпи е нещо лошо за пазара а дъртата още по зле сичко става паника и продава купуваш с кеша борсата и после обесняваш у дебели книги за пълзящи средни и свещи колко ги розбираш нещата и къв си борсов гении и затва си милиардер и всеки може да стане ако следва еди кво си хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 14
Варяг
преди 7 години
И после чакай милост и помощ от тях,едно време руснаците помагаха на България а тия само грабят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 11
Илко
преди 7 години
И рекордна мизерия в Детрой , Кливланд и другите подобни гробища(градове)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още