IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ приключиха на червено след силно поевтиняване на петрола

Енергийният сектор бе сред най-големите губещи, потъвайки с над 4,5%

23:18 | 07.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските борси затвориха на червено в понеделник, повлечени надолу от срива на енергийния сектор, след като петролът достигна най-ниските си нива за последните шест години и половина, съобщава CNBC.

Основният индекс Dow Jones industrial average не успя да се задържи на положителна територия за годината, след като Chevron и Exxon Mobil затвориха с по 2,5% по-ниско. Goldman Sachs също натежа върху бенчмарка. Индексът в крайна сметка затвори с понижение от около 180 пункта, след като за кратко спадна с 206 пункта.

Фючърсите на американския суров петрол се понижиха с 2,32 долара, или 5,80%, до 37,65 долара за барел - най-ниското им ниво от февруари 2009 г. Фючърсите на петрола сорт Брент спаднаха с 2,30 долара до 40,71 долара за барел, като това също е най-ниското им равнище от шест години и половина насам.

"Очевидно нещата се въртят около цената на петрола под 40 долара, Брентът е на нов минимум. Това ще наложи известен натиск и ще отнеме част от печалбата днес", коментира Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial. "След ръста в петък фактът, че цените на петрола са по-ниски вероятно ще повлияе на пазара негативно".

Енергийният сектор временно отбеляза спад от над 4,5% и бе най-големият губещ в S&P 500, който потъна с над 1%. Компаниите за природен газ поведоха губещите в сектора в следобедната търговия, след като газът поевтиня с над 5% и достигна двуседмичен минимум.

"Мисля, че пазарите все още търсят корекция", заяви Брус МакКейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank.

Поевтиняване на акциите на биотехнологичните компании и на Apple също повлияха отрицателно на пазара.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,22%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,94%.

На валутните пазари индексът на долара поскъпна спрямо повечето основни валути, еврото се търгуваше на ниво от 1,0843 за долар.

Фючърсите на златото поевтиняха с 8,90 долара и приключиха на 1075,20 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още