IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се срина до най-ниското си ниво от почти 7 години

Решението на ОПЕК да не намалява производството си и по-силният долар се отразиха негативно на пазара

20:51 | 07.12.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на петрола в понеделник се сринаха до най-ниските си нива от почти седем години, след като срещата на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) приключи без споразумение за намаляване на добива и без референция за производствения таван. В същото време по-силният долар оскъпи държането на петролни позиции, съобщава Ройтерс.

На срещата си в петък ОПЕК не успя да договори намаляване на производството, за да спре спада на цените, които са с над 60% по-ниски в сравнение с юни 2014 г.

За пръв път от десетилетия насам петролните министри не представиха никаква референция към производствения таван на групата, подчертавайки различията сред членовете по отношение на евентуална реакция спрямо предлагането на петрол от Иран след вдигането на санкциите.

„По-силният долар и шокът след срещата на ОПЕК от петък натежаха на пазара на петрол“, казва Тамас Варга, петролен анализатор в брокерската къща PVM Oil Associates в Лондон.

Цената на петрола сорт Брент завърши с 92 цента надолу до 42,08 долара за барел и дори достигна до 41,77 долара по-рано през деня, най-ниското си ниво от 12 март 2009 г. Американският суров петрол също поевтиня с 1,20 долара до 38,77 долара за барел, спад от 3% спрямо петък.

Доларът поскъпна спрямо редица валути, след като докладът за новите работни места от петък повиши очакванията за ръст на лихвените проценти в САЩ през този месец.

Според анализатори в Barclays липсата на производствена цел в изявлението на ОПЕК е признак за раздор.

„Предишните комюникета включваха най-малкото цели, към които да се придържат стриктно, или запазваха добива в съответствие с производствената цел. Този път това очевидно не е така“, казват те.

Производството на ОПЕК от над 30 млн. барела на ден усложни пренасищането на петрол, увеличавайки добива с между 0,5 и 2 млн. барела на ден над търсенето и налагайки сериозен натиск върху редица производители, най-вече малки шистови компании в САЩ, вече натрупали сериозни дългове.

Според анализатори в Commerzbank всяко възстановяване на цените ще бъде продиктувано не от ОПЕК, а от нарастващо търсене и спад на добива извън групата.

„Повишаването на цените на петрола през следващата година няма да зависи от незабавно споразумение или не на ОПЕК по контрола на цените, тъй като очакваме те да нарастват основно на фона на продължителен и солиден ръст на търсенето и спад на производството извън ОПЕК“, казват те в свой доклад.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, залага на провала на производители на неконвенциален петрол.

Главният изпълнителен директор на саудитската Aramco Амин Насер заяви на пресконференция в Доха в понеделник, че се надява да види коригиране на цените на петрола в началото на следващата година, тъй като неконвенционалните петролни доставки започват да се понижават.

Като признак за по-слабото американско производство данните на Baker Hughes за ноември показват, че броят на кладенци в САЩ са намалели с 31 на месечна база до 760 броя.

Други обаче не са съгласни. Патрик Пуян, главен изпълнителен директор на френската петролна компания Total, заяви на същото събитие, че не очаква цените да се възстановят през следващата година, тъй като ръстът на производството ще продължи да изпреварва търсенето.

„Разумно е да се предположи, че натискът надолу върху цените ще продължи в обозримо бъдеще“, казват и анализатори от Cenkos Securities.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
ГЕРБ как ще си върже бюджета ако цените на горивата спаднат?Я прочети първо бюджета на България (има го качен на страницата на МФ) и тогава изпадай в еуфория или утопия за поевтиняване у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
panther
преди 8 години
Ман, на коя планета живееш? Да беше правителствено решение - да протестираме, гробаджиите са мекушави. ама то е картел на ниво държава. ко мислиш че някой ще се впечатли - много се лъжеш.Бойкот е метода - не протест. Всеки спира да зарежда колкото може по-дълго. Аз лично се надявам марешки да отвори бензиностанция в Сф и още няколк ограда и ще зареждам само от нея.А иначе то богатството си се прехвърля, ама що си мислиш че трябва да стига до народа? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 9
nix
преди 8 години
Давайте да протестираме срещу високите цени на горивата... Сега е момента да се прехвърля богатство от петролните икономики в такива като нашите, а не когато цените са над 100$... Нима не разбирате, че бензин с цена 20 - 30 стотинки по-ниска ще създаде хиляди работни места и ръст на икономиката от 1-2 %... Ама народа спи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 28
The Big One
преди 8 години
Въжето около врата на Лилипутя се затяга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още