IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отбеляза първия седмичен ръст от седем седмици

Цените на петрола продължават да падат след рязкото пропадане в петък, последвало решението на ОПЕК да запази тавана на дневния добив непроменен

10:32 | 07.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото поскъпна с над 20 долара и достигна триседмичен връх в петък, макар че властите в САЩ обявиха, че през ноември икономиката е добавила повече работни места от очакванията, обобщава Investing.com. Добрите данни затвърдиха очакванията, че Федералният резерв ще вдигне лихвените проценти на заседанието си на 15-16 декември.

Цената на златото с доставка февруари на платформата Comex на борсата New York Mercantile Exchange скочи с 22,90 долара (2,16%) в петък и приключи сесията на ниво от 1 084,10 долара за тройунция. По-рано през деня цената достигна 1 088,30 долара, което беше най-високото ниво от 16 ноември.

През изминалата седмица цената на златото се повиши с 27,90 долара (2,57%), което е първият седмичен ръст от седем седмици.

Доларовият индекс, който измерва силата на американската валута спрямо шест други основни валути, записа седмичен спад от 1,73%, а еврото скочи при решението на ЕЦБ да разшири програмата си за стимули, което разочарова пазарите. 

Пазарните участници реагираха силно и на решението на ОПЕК да остави тавана на дневния добив непроменен на ниво от около 31,5 милиона барела дневно, вследствие на което се очаква цените на петрола да останат ниски още известно време, тъй като пренасищането на пазара оказва натиск на цените в низходяща посока.

След решението в петък цените на петрола паднаха рязко. На лондонската борса ICE Futures европейският бенчмарк Брент поевтиня с 84 цента в петък (1,92%) и приключи сесията на ниво от 43 долара за барел. В сряда цената падна до 42,43 долара за барел, което беше най-ниското ниво от август насам.

Седмичното понижение при сорта Брент е 1,86 долара (4,14%), което беше втора поредна седмица спад. 

На борсата New York Mercantile Exchange американският лек суров петрол WTI с доставка януари поевтиня с 1,11 долара (2,7%) и приключи седмицата на 39,97 долара за барел. По-рано суровината докосна 39,60 долара, което беше най-ниското ниво от 20 ноември. 

Петролът поевтинява и днес в азиатската електронна търговия. Играчите са песимистично настроени след отказа на ОПЕК да понижи праговете си за производство на черно злато. Американският лек суров петрол с доставка през януари поевтиня с 37 цента до 39,60 долара за барел в азиатската електронна сесия.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, също със срок на доставка през януари, понижи цената си с 12 цента до 42,88 долара за барел. 

Следващата среща на ОПЕК, който добива над една трета от световния петрол, е през юни.

Пазарът не реагира особено на доклада на компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes от петък, според който броят на платформите в САЩ е намалял с 10 миналата седмица. Това обикновено е бичи сигнал за потенциално по-нисък добив в бъдеще. 

Седмичното понижение при WTI възлиза на 1,74 долара (4,17%), което е втора поредна седмица на спад.

По данни на американската Администрация за енергийна информация петролните резерви в САЩ се увеличават с 1,2 милиона барела миналата седмица, което е 10-а поредна седмица на ръст.

Фючърсите върху среброто с доставка март поскъпнаха с 45,1 цента (3,2%) в петък на платформата Comex до 14,52 долара за тройунция. Повишението за седмицата е 48,3 цента (3,42%) и то сложи край на шестседмичната серия спадове.

Медта с доставка март поскъпна с 1,8 цента (0,87%) в петък до 2,079 долара за паунд. Седмичното повишение е 2,2 цента (1,17%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още