IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улюкаев: Цената на петрола се връща към растеж през втората половина на 2016 г.

Цена от 50 долара за барел догодина е обективна, смята руският министър на икономическото развитие

14:05 | 07.12.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Улюкаев: Цената на петрола се връща към растеж през втората половина на 2016 г.

През втората половина на 2016 година ще се завърне положителната динамика на петролните пазари, а цената на петрола ще намали своята волатилност. Тази прогноза направи министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев пред телевизия „Россия 24“.

„Смятам, че прогноза от 50 долара за барел през следващата година е напълно обоснована“, коментира още той.

Руската информационна агенция ТАСС припомня, че в края на миналата седмица руската Дума одобри федералния бюджет за 2016 година. В него е записана цена петрола от именно 50 долара за барел. Междувременно петролът се търгува под нивото от 40 долара на барел, след като ОПЕК не намали квотите за добив на суровината. 

В одобрената бюджетна рамка на Русия са заложени още приходи за 2016 година в размер на 13,7 трилиона рубли и малко над 16 трилиона рубли разходи. Прогнозата на руското правителство е инфлация от 6,4%.

Пред „Россия 24“ Алексей Улюкаев прогнозира, че спадът на инвестициите в Русия през 2015 година ще бъде най-много в рамките на 7%. Първоначалните очаквания на правителството бяха за свиване от 9,9 на сто. Най-голям обем инвестиции са направени в сектор „Енергетика“.

Пред телевизионния канал министърът коментира още, че се наблюдават и признаци за възстановяване на потребителското търсене.

В края на ноември Алексей Улюкаев коментира пред дипломати, че рецесията в Русия е приключила. Прогнозата на министерството е, че за 2015 година руската икономика ще отчете спад в рамките на между 3,7% и 3,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
Между другото Улюкаев си прави само прогнози. Никой не може да ни каже каква ще е цената на нефта догодина. Освен ако няма световно правителство. Иначе дори и ОПЕК не се всемогъщи, контролират едва една трета от добива на нефт в света. Но и консумират много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
5. Да, Венецуела вероятно ще вдигне добивите си на нефт, ако Мадуро падне от власт и дясното правителство развърже ръцете на чужди компании да добиват венецуелски нефт. Но това няма как да се случи за една година. А и никога не са добивали повече от 3,5 млн. барела дневно, сега добиват 2,5.http://***.tradingeconomics.com/venezuela/crude-oil-production6. Ако цената на нефта падне до 20 долара за барел не само саудитците, ами десетки милиони араби от Персийския залив и Северна Африка няма да има какво да ядат, освен пясък.При тези нива, СА имат над 100-120 млрд. долара бюджетен дефицит. При 20 долара, дефицитът ще е 150 млрд. поне. Колко време мислиш, че могат да издържат? Руснаците картофи имат поне. А арабите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
Доста грешки си допуснал, дано да е без политически пристрастия.Едва ли нефта ще падне на 20 долара за барел, макар че за кратък момент е възможно. То трудно можеше да се прогнозира, че ще спадне от 11 на 40-45 долара. Но:1. ОПЕК вдигна квотите си до 31,5 млн. барела дневно, колкото всъщност отдавна си им беше реалния добив. Не знам от къде взе тези 43 млн.2. Иран за момента не е повишил добива си на нефт:http://***.tradingeconomics.com/iran/crude-oil-production Но пък биха могли да вдигнат добива с 700-800 000 барела дневно в рамките на 1-2 години, като достигнат нивата преди санкциите. Вижте графиката за добива от последните 10 години.3. Либия в момента е далеч от нивата си на добив по времето на Кадафи - 1,5 млн. барела. В момента са на около 0,5 и трудно ще ги вдигнат, тъй като страната е обхваната от гражданска война, чийто край не се вижда. Две правителства, милиции, Ал Кайда, та вече и ИД си имат в Либия.http://***.tradingeconomics.com/libya/crude-oil-production
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Ivan.r
преди 8 години
Не знам, какво им пречи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
...или пък какво им пречи на руснаците да продават целият си петрол в рубли, а не в долари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 3
fairfax
преди 8 години
Ами щом цената на петрола не се определя от пазара, какво им пречи на Русия да си го продават по $100 примерно? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Само дето не е точно така защото едни и същи номера не минават 2 пъти, особено пък срещу мозъчния тръст на КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 16
studioaa
преди 8 години
Причината за спада в цената на петрола с споразумението между САЩ и Саудитска Арабия, малко преди началото на бунта в Украйна. Цената на петрола е изкуствено поддържана и няма нищо общо с баланса между търсенето/предлагането. Абсолютно същия номер беше скроен от Роналд Рейгън в периода 1985-1989г. Когато шистовия балон се спука в САЩ може да видим петрол на цена над 150$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ще се върне цената нагоре само ако има кой да го употребява с предишните темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още