IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет: Berkshire ще оцелее, след като се оттегля

Инвеститорите активисти няма да заличат постиженията ми, посочи милиардерът на годишната среща на акционерите

11:21 | 04.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Работата на живота ми няма да бъде унищожена от инвеститори активисти веднага щом сляза от ръководния пост, заяви милиардерът Уорън Бъфет, председател и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Inc, цитиран от Bloomberg.

Пазарната стойност на Berkshire ще бъде толкова висока, че дори всички активисти да се обединят, няма да могат да направят нещо особено по въпроса“, каза Бъфет по време на годишната среща на акционерите в събота. Изявлението му бе в отговор на въпрос на инвеститорите за начините, по които бъдещите лидери на компанията ще предотвратят разпадането ѝ.

Berkshire притежава застрахователни фирми, електрически компании, заводи, автокъщи, магазини за сладолед и едни от най-големите американски железници. Бъдещето на компанията бе акцентът на събитието, което привлече хиляди, след като 84-годишният Бъфет отбеляза златната си годишнина откакто ръководи бизнеса.

Уорън Бъфет и заместник-председателят Чарлс Мънгър, който е на 91 г., увериха акционерите, че фирмената политика ще издържи и намекнаха за основните черти на следващия главен изпълнителен директор. Бъфет заяви, че наследникът му трябва да има “значителен набор от умения“, а не просто инвестиционна експертиза.

Повечето инвеститори смятат, че Аджит Джаин и Грег Абел са водещите кандидати за нов изпълнителен директор. В годишния доклад на компанията от тази година Мънгър описва и двамата като мениджъри от “световна величина“, които в някои отношения са по-добри и от Бъфет. Джаин, който е на 63 г., управлява едноименните застрахователни операции на Berkshire, а 52-годишният Абел ръководи бизнеса с енергийни компании.

Бъфет, който е контролиращият акционер в Berkshire, заяви, че фирмената политика е вече силно оформена и ще бъде налице дълго, след като него вече го няма. Десетилетия наред милиардерът управлява бизнеса си по силно децентрализиран метод. Мениджърите на десетките му оперативни отдели взимат решенията за ежедневните дейности, позволявайки му да се фокусира върху инвестиции и придобивания в някоя нова индустрия.

Според Ричард Кук, съосновател на Cook & Bynum Capital Management, е малко вероятно Berkshire да се поддаде на натиска от активистите, тъй като акционерите са получавали изключително добро отношение от Бъфет през годините. 10 хил. долара, инвестирани в компанията през 1965 г., когато Бъфет поема контрола, се равняват на повече от 180 млн. долара в края на 2014 г.

“От акционерска гледна точка Berkshire ще бъде много добре осигурен за дълго време“, заявява Кук. “Дори тези, които са купили дялове през последните три години, дълбоко вярват в принципите на компанията“.

Според Дейвид Ролф, главен инвестиционен директор на Wedgewood Partners Inc., стратегията на Berkshire за обратно изкупуване на акции може също да спре активистите. В края на март компанията притежава повече от 60 млрд. долара в кеш, като през февруари Бъфет заяви, че могат да бъдат направени още обратни изкупувания, ако цената падне, когато той напусне.

Двама от най-големите и най-познатите мениджъри на хедж фондове “активисти“, Бил Акман и Карл Айкан, заявиха в интервю след годишната среща на Berkshire, че критиците бъркат стратегиите им с такива, които инвестират в краткосрочни печалби. Техните подходи създават по-добри бизнес модели като поддържат компаниите и бордовете отговорни за действията си, казват Акман и Айкан.

Инвеститорите активисти търсят печалби с ниски лихвени проценти за продължителен период от време, които потискат доходността по облигациите и вдигат цените на акциите.

На срещата в Омаха, Небраска, присъстваха около 40 хил. души, като въпросите покриваха всякакви сфери. Едно от най-интересните изявления на Бъфет бе свързано с коментара му, че ако се върне шест години назад и погледне състоянието на фондовия пазар тогава, никога не би предположил, че акциите ще са на нивото, на което са днес. Това означава, че щом лихвените проценти отново се покачат, цените на акциите вероятно ще се коригират.

Както Бъфет, така и Мънгър определиха Китай като следваща световна суперсила наред със САЩ. Според Бъфет Поднебесната империя в момента много прилича на Щатите в началото на мощта им.

По време на срещата Бъфет защити и 3G Capital, дружеството за частни капиталови инвестиции, с което си сътрудничи по две огромни сделки, които включват Heinz и Kraft. Бъфет поддържа позицията си за корпоративните данъци, твърдейки, че не съчувства на американския бизнес, който се радва на невероятните предимства, които американската икономическа система предлага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още