IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акция на Berkshire Hathaway задмина 250 хил. долара

Рекордът е отбелязан 54 години, след като Уорън Бъфет купува първите си акции от компанията

20:14 | 13.12.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато останалата част от пазара е в очакване да постигне поредния си рекорд, Уорън Бъфет току-що отбеляза такъв, коментира CNBC.

Акциите клас А на Berkshire Hathaway, собственост на милиардера, за кратко задминаха цена от 250 хил. долара на акция в сутрешната търговия във вторник – рекорд, постигнат 54 години и един ден, след като Бъфет купува първите си книжа от компанията и започва пътя си към превръщането ѝ в гигант.

Движението се случва след силна година за акциите, които поскъпнаха след изборите за президент на САЩ на 8 ноември. Акциите са достигнали цена от 250 419,50 долара във вторник сутринта. Бъфет купува първите си акции на цена от 7,50 долара, което би се равнявало на 60,03 долара днес. Той придобива повече от половината собственост още преди 1965 г.

За годината акциите на компанията отчитат ръст от около 26,2%, част от ралито, което доближи Dow Jones до нова непреминавана граница от 20 хил. пункта.

Бъфет отказа да раздели акциите от клас А заради убеждението, че иска само сериозни инвеститори като част от компанията.

„Не искам всеки да купува от Berkshire, смятайки, че така могат бързо да направят много пари“, казва Бъфет на биографа Алис Шрьодер в книгата „The Snowball“.

Инвеститорите на дребно без толкова дълбоки джобове могат да инвестират в Berkshire чрез акциите клас Б на компанията, които съответно носят по-слабо право на глас. Те са планирани така, че никога да не надминат 1/1500 част от стойността на компанията. Тези акции се търгуват за около 166 долара, но също отбелязват забележителна година, поскъпвайки също с 26%.

Бъфет, който започва да купува акции на Berkshire в края на 1962 г., държи 18% от акциите клас А, като пазарната ѝ стойност е малко 73 млрд. долара към края на търговията в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
по долу некой беше написал 4е дъртио дори и комп не ползвал хахах тва зна4е 4е сделките ги прави по заповед като кукла на конци що тогава ни заблуждават с пълзящи средни съпротиви фибона4ита и тем подобни глупости
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
и като оня другия дет стоял пред кобоса и фалирал англииската банка и станал милиардер ...как им са връзвате на тез идиотщинни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Дъртото е агент и поставено лице и инсайдър и му снася някоя секретна организация кво и кога да прави...нищо не е случайно там...бе те не искат от посолството да те пуснат да видиш ниягарския щот им се струва че си заплаха че ше остават некъв с десетки милиарди и още такива много кат него да си играят на трейдъри и да клатат всеки един пазар хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
Д.Петков
преди 7 години
Само да уточня,че Армстронг си е също ммошеник от класа, но не е имал късмета на Бъфет и е отнесъл 10г. затвор по други поводи. Но са си от един дол дренки с Бъфет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
Д.Петков
преди 7 години
Бъфет е ясно че не е гглупак, но си е обикновен измамник който знае как да си прави реклама и добре си е подбирал имидж-мейкърите. Връткалник и манипулатор като всичките мошета на УолСтрийт, обаче е имал късмета да мине между капките и да не го опандизят. Хитрец е, но поводи да му се слагат ореоли - няма! Ето ви пример от първо лице за две негови манипулации със среброто:https://***.armstrongeconomics.com/uncategorized/are-markets-manipulated-all-the-time/ Армстронг (автора на статията и собственик на сайта) е управлявал хедж фонд за около $5 млрд и от първо лице разказва за сблъсъка си с Бъфет, който на два пъти е направил врътка през среброто. За първия път не разбрах добре, но втория път е изкупил (чрез подставени лица) сребро за $1 млрд но при покупката е обявено че уж среброто ще се мести в друг трезор. Съответно медиите са раздухали че наличността в складовете е намаляла драстично и това е предизвикало рали при среброто. Разбира се всичко е продадено обратно на връхчето :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
еми оди им обяснявай кат Гения Мъск дет си финансира собствената фирма с държавни пари от данъкоплатците или Гогала дети било "диплона работа" или еврейчето дет Inteligence Services го подпират яко за да цоцат информация и що е еврейн а не нормален американец никой не мое ми отговори ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ПОРАДИ НАРУШАВАНЕ НА ПРАВИЛАТА И ОБИДИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Hermes73
преди 7 години
Дядката не е кой да е -баща конгресмен.Случайни работи няма,безспорно е че има и качества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
добре а защо Айнщайн, Тесла,, Готард, Виткенщайн не са били милиардери, а за тях цял свят казва, че са такива. Обаче вие се възхищавате на тея дефакто дет ви обират ?!? Благодарение на тая система в САЩ сумай ти народ не може да си върне студентските кредити щото нямат работа, шото за да има ръст Беркшир, производството е отишло у Китай. Странни ора сте мааа му стара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 11
michaelis12
преди 7 години
добр еможеш ли да ми обясниш какво толкова му е гениалнито на този некролога ? И защо ние трябва да вървим и играем по техните правила ? Мисля вече писах 5 пъти, че тоя дядка е имал дивия късмет да се е родил по времето на рзцвета на Империята, защото ако се беше родил сега в тоз момент в Сашш щеше да го изпампури кат Отче Наш с един бръз студентски кредит наздат 100 бона и от там почва да връща с лихвите, кви бизнеси кви чудесии умре тая, тва е било преди 60г. са Дядката си плаща и праат закони за него и да го духхат бедните и е гений ?!? Че немат една асфалтирана улица вече и са заприличали на България ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още