IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола опипва нови дъна

За първи път от април 2009 година насам лекият суров петрол се търгуваше, макар и за кратко, под нивото от 50 долара за барел

21:01 | 05.01.15 г. 3
Цената на петрола опипва нови дъна

Цената на петрола падна под 50 долара за барел в ранните часове на американската търговия. За първи път от април 2009 година насам лекият суров петрол се търгуваше за 49,95 долара за барел с доставка през февруари, съобщи Ройтерс.

Малко по-късно обаче цената отново се повиши над 50 долара.

Европейският сорт Brent, също с доставка през февруари, достигна ново 5,5-годишно дъно, падайки под цена от 53 долара за барел. Търговията за кратко се извършваше при 52,66 долара за барел, преди отново да се възстанови на ниво от малко над 53 долара.

Намалението на цената беше подкрепено от плановете за износ на петрол от Ирак, вторият по големина производител в ОПЕК, пише Bloomberg. От Министерството на петрола в страната съобщиха, че ще увеличат износа до 3,3 млн. барела на ден през този месец.

През декември износът на Ирак е бил в рамките на 2,94 млн. барела на ден. Това е най-голямото количество, което страната изнася от 80-те години на миналия век.

Междувременно и Русия увеличи производството на петрол – с 0,3% до 10,66 млн. барела на ден през декември.
„Този мечи пазар започна да се влияе от комбинация от растящи доставки и слабо търсене”, коментира Джон Килдъф от Again Capital.

Повишаването на стойността на долара спрямо еврото също оказа влияние на петролните пазари.

На този етап петролният картел ОПЕК не ограничава производството на суровината и оставя пазарът сам да намери своето ниво на търговия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Когато преди месец предположих, че цената на нефта ще слезе до 60, а през 2015 и до 50 долара за барел, бях оплют от един форумец.Вече има частична паника в Европа относно сгромолясването на руската икономика, което ще доведе до политически размирици и може би преминаване към напълно диктаторски режим на путин.САЩ обаче ще стискат русия чрез долара и петрола.Според мен цената на петрола ще падне до 40 долара, след което ще се върне на около 45 до 50 и така поне две години.Причините са повече икономически отколкото политически:1. Суматохата около Гърция.2. Мижавият растеж на ЕС3. Забавянето в Китай е повече от официално обявеното.4. ВЕИ вече са конкурентни на АЕЦ и ТЕЦ по цена. Щом Норвегия ще изнася електричество добито чрез ВЕИ за Великобритания, като се планира да се изгради 700 км. подводен електропровод с прогнозна стойност от 2 милиарда евро, значи цената на ел. енергията от ВЕИ е много по-ниска от стандартните.5. Африка е в икономическа, политическа и Ебола разруха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Скоро четох, че средните стойности за добив на шистов нефт е около 40 долара в САЩ и до сега под 20% от кладенците са спрени поради нерантабилност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Ако цената продължи да пада, основният въпрос, според мен, ще е до какви нива производството на шистовите компании ще се окаже рентабилно.До тук, цифрата която съм срещал най-често в чиждите медии е 50$. Вероятно и за това ОПЕК не ограничава производството - иска да тества дъното. Ако бъркам, поправете ме. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още