IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля американските борси

Основният индекс Dow приключи с около 250 пункта надолу

23:13 | 06.01.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси завършиха със спадове в сряда заради натиска от продължаващите опасения около глобалния икономически растеж, ниските цени на петрола и нарастващите геополитически напрежения, съобщава CNBC. Основните индекси приключиха с по над 1% надолу.

"Общо взето позната история. Имаме проблемите с растежа на Китай. Производственият сектор на САЩ изглежда е в територия на рецесия. На всичкото отгоре Северна Корея тества бомби... Всичко това изнервя много хора", казва Джон Карузо, старши пазарен стратег в RJO Futures.

Основният индекс Dow Jones industrial average приключи с около 250 пункта надолу, след като по-рано в следобедната търговия се понижи с над 300 пункта. Dow затвори под психологическото ниво от 17 000 пункта за пръв път от средата на октомври.

S&P 500 също отчете понижение от около 1,3%, достигайки до близо 1990 пункта, след като по-рано през деня се понижи дори под това ниво.

"С цената от 34 долара на американския суров петрол всичко тръгна надолу. 1990 пункта на S&P 500 бе ключово техническо ниво, което минахме", казва Питър Колман, главен трейдър на Convergex. "Имаме постоянен натиск на петрола през целия ден. Докато петролът не се стабилизира ще имаме известни проблеми на пазара", добавя той.

Инвеститорите наблюдаваха и протокола от срещата на Федералния резерв през декември, който показа, че за някои членове решението да се повишат лихвените проценти за пръв път от почти десетилетие е било "на косъм".

Енергийният сектор за кратко отчете спад от над 4%, с което поведе губещите сектори в S&P 500. Акциите на Chevron за кратко поевтиняха с 4,5%, с което компанията се превърна в най-големия губещ в Dow.

Петролът се опита да се възстанови от ниските си нива през сесията преди да се търгува още по-ниско в ранната следобедна сесия. В крайна сметка фючърсите на петрола сорт Брент отчетоха спад от 5,93% до 34,26 долара за барел, най-ниското им ниво от юни 2004 г. Фючърсите на американския суров петрол пък се понижиха с 2 долара, или 5,56%, до 33,97 долара за барел, най-лошото им представяне от декември 2008 г.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ приключи на 2,18%, а тази по 2-годишните облигации завърши на 0,98%.

На валутните пазари доларът се търгуваше с леко понижение спрямо основните световни валути, а еврото завърши на ниво от 1,078 за долар.

Фючърсите на златото поскъпнаха с 1,3% и приключиха на 1091,90 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Това нищо не е още.. Тепърва ще почервенява. При тази цена на петрола им трябва мин 80 83 рубли за долар за да си изпълнят бюджета с 3 % дефицит...Ако не я обезценят още отиват на по голям от порядъка на 4-4.5 %. Въпроса е, още колко време петрола ще се задържи на тези нива. Ако остане още 2-3 дни под $36 за берел, другата седмица рубата ще се срине здраво..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
meto76
преди 8 години
Нещо за червената вълна заляла руската рубла ще ни кажете ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Мдааа, малко са изненаданите. Производствен сектор в рецесия, свито потребление, инфлация нагоре (.5% за ноември). Предполагам федя ще дропне лихвата пак на нула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Как е огъваме ли златото под тежестта на Фредови .... огъваме, огъваме .... ама бая нагоре се е огънало .... :)) Дет разпраа мизантропата, глупостта и камъните също са вечни и е съвършенно прав ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
scott
преди 8 години
как лошо бе!големите риби прават корекзион. ше изкормат сички средни и малко, които са се фанали на стриминга им.....кръв, пот и сълзи. отдавна требваше стига мяу, мяу. и не, немат капка съжаление. съга ше видиш как акзионес ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още