IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones достигна исторически връх

На петролните пазари обърнаха внимание на рекордния дневен добив на страните от ОПЕК

23:21 | 10.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street завършиха разнопосочно сесията на втория ден след като стана ясно, че Доналд Тръмп печели президентските избори в САЩ. Dow Jones постигна исторически рекорд на стойността си, а технологичният Nasdaq не успя да се задържи на зелена територия.

Стойността на S&P500 се колебаеше между печалба и загуба през цялата сесия, но в крайна сметка затвори с ръст. Финансовият сектор успя да издърпа стойността на индекса нагоре.

Пазарите са яхнали вълната Тръмп, коментира CNBC. Инвеститорите вече преживяха подобен шок след референдума във Великобритания и бързо се отърсиха от негативните настроения.  В допълнение и пазарите са в очакване, че новият президент ще обяви финансови стимули за икономиката на САЩ.

Така Dow Jones успя да запише ръст от 1,17%, или малко под 220 пункта до 18 807,88 пункта. Подкрепа на индекса оказа търговията с акции на Goldman Sachs. Инвестиционната банка отчете ръст на книжата си от 4,28 на сто до 200,87 долара за брой.

На зелена територия приключи и IBM. Акциите й поскъпнаха с 3,49% до 160,22 долара за брой.

Широкият S&P 500 се повиши с 0,2% до 2 167,48 пункта. За Nasdaq търговията обаче не беше позитивна - индексът загуби 0,81% и затвори сесията на ниво от 5 208,8 пункта.

Петролът прекъсна четири дневната си позитивна серия. Пазарите се отърсиха от позитивните настроения, обхванали инвеститорите след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и обърнаха внимание на рекордния добив на петрол в страните от ОПЕК през октомври.

Данните показаха, че през миналия месец държавите в петролния картел са добивали 33,83 млп. барела петрол на ден. Дневният добив досега се движеше в диапазона между 32,5 млн. и 33 млн. барела, посочва Market Watch.

Това станаха причина цената на лекия суров петрол да се установи на ниво от 44,66 долара за барел, което представлява спад от 1,4%. Европейският сорт Brent се търгуваше с 1,1% по-евтино до 45,84 долара за барел.

Цената на златото достигна 2-седмично дъно. Търговията се извършваше при 1 ,266,40 долара за тройунция или спад от 0,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още