IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа ръст от над 300 пункта

Пазарите показаха ясно, че корекцията е приключила, според анализатор

23:19 | 22.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Dow Jones записа ръст от над 300 пункта

Със силни ръстове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че институцията ще преразгледа програмата си за изкупуване на активи през декември.

Dow Jones се повиши с 320 пункта (1,87%) до 17 489 пункта, което е най-силният ръст от септември насам. S&P 500 добави 1,69% до 2 053 пункта, а Nasdaq записа ръст от 1,65% до 4 920 пункта.

“Надявахме се, че ЕЦБ ще остане отворена към идеята за допълнителни количествени улеснения и както се оказва – явно е”, коментира пред CNBC Арт Хоган, старши пазарен стратег от Wunderlich Securities.

Изказването на Драги доведе до спад на еврото спрямо долара от 2 процента. “Очевидно е обаче, че Европа има нужда да обезцени валутата си още малко”, посочва Ради Фредерик от Charles Schwab. “Натежават опасенията за набиране на скорост на еврото, затова мисля, че Марио Драги в известен смисъл се опита да насочи курса в друга посока”, допълва той.

“Смятам, че пазарите показаха ясно, че корекцията е приключила”, казва и Марис Ог, президент на Tower Bridge Advisors.

Допълнителна подкрепа на акциите оказаха публикуваните финансови отчети. Акциите на McDonald's например поскъпнаха с около 8 на сто заради по-добрите от очакваното приходи и печалба на акция.

Що се отнася до икономическите данни, инвеститорите оценяват статистиката за подадените молби за помощи при безработица и данните на Федералния резерв в Чикаго за икономическата активност.

Седмичните молби за помощи при безработица са достигнали 259 хил., докато инвеститорите очакваха да бъдат подадени 265 хил. заявления. Същевременно индексът на Фед в Чикаго за икономическата активност се е повишил леко до -0,37 пункта през септември от -0,39 пункта през август.

Според друг доклад продажбите на стари жилища през септември са се увеличили с 4,7% до 5,5 млн. жилищни единици на годишна база.

Курсът на еврото спрямо долара падна до най-ниско ниво от повече от два месеца. Единната валута се понижи с над 2% до 1,1108 долара, което е най-ниско ниво от 19-ти август, съобщава MarketWatch. Спрямо паунда еврото се понижи с 1,8% до най-ниско ниво от над месец.

Същевременно на стоковата борса в Ню Йорк цената на петрола се възстанови леко, след като инвеститорите решиха да се възползват от по-ниските цени. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през декември поскъпнаха с 0,4% (18 цента) до 45,38 долара за барел. В Лондон декемврийските контракти на сорта брент поскъпнаха с 0,5% (23 цента) до 48,08 долара за барел.

Поскъпването на долара на валутните пазари спъна опита на златото да повиши цената си. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка през декември поевтиняха с 0,1% (1 долар) до 1 166,1 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още