IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: ЕЦБ ще преразгледа програмата си за стимули през декември

Централната банка остави лихвените проценти непроменени на рекордно ниски нива

16:09 | 22.10.15 г. 15
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централната банка (ЕЦБ) ще преразгледа програмата си за стимули на следващото си заседание за паричната политика през декември. Това съобщи президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на пресконференцията, след като беше обявено, че основните лихвени проценти остават на рекордни ниските си нива.

Драги подчерта, че програмата за изкупуване на активи предлага гъвкавост, що се отнася до мащабите, структурата и продължителността й. "Готови сме да действаме, ако е необходимо... Отворени сме за цялото меню от инструменти в паричната политика", каза Драги.

"Имаше много богата дискусия за всички парични инструменти, които могат да бъдат използвани, и заключението е, че сме готови да действаме, ако е необходимо", допълни той.

Драги подчерта, че вече не става дума за изчакване и наблюдение, а по-скоро за работа и преценка на ситуацията. Освен това той заяви, че през декември ще има нови макроикономически показатели. 

Президентът на ЕЦБ посочи, че все още има риск за икономическия ръст в еврозоната, особено предвид проблемите в развиващите се пазари. „Рисковете за икономически ръст в еврозоната остават, като отразяват най-вече неяснотите около развитието на нововъзникващите пазари, които имат потенциала допълнително да натежат на глобалния растеж и външното търсене. Увеличената несигурност се прояви неотдавна в развитията на финансовите пазари, които имаха негативни последици върху вътрешното търсене в еврозоната“, каза Драги.

Изказванията на Драги повлияха на еврото, което падна до най-ниското си ниво от две седмици насам спрямо долара. Единната валута е напът да запише най-големия си дневен спад спрямо зелените пари от 6 август, отбелязва MarketWatch. Преди пресконференцията на Драги еврото се търгуваше за 1,1315 долара, а след коментарите му падна до 1,1194 долара. 

Според Драги възстановяването в еврозоната ще продължи със същия темп, както и през второто тримесечие. Той посочи, че икономиката във валутния съюз продължава да показва издръжливост благодарение на ниските цени на петрола, паричната политика на ЕЦБ и напредъка във фискалното консолидиране в отделните страни членки.

„Спадът в цените на петрола трябва да подкрепят разполагаемите доходи на домакинствата, както и печалбите на компаниите, а оттук – частното потребление и инвестициите“, каза Драги. Той обаче допълни, че възстановяването на вътрешното търсене в еврозоната продължава да е обект на натиск от страна на динамиката в някои сектори и на бавния темп на прилагането на структурни реформи.

Ситуацията с инфлацията не е толкова оптимистична, смята Драги. Според него обаче инфлацията ще тръгне нагоре, щом цените на петрола отскочат от дъното. Освен това основната инфлация (която изключва колебливите цени на горивата и хранителните продукти) изглежда стабилна, заяви президентът на ЕЦБ.

"Инфлацията вероятно ще се повишава още повече през 2016 и 2017 г., подкрепена от очакваното икономическо възстановяване и потенциалните по-високи цени на петрола през идните години - прогноза, отразена от фючърсните пазари", каза Драги. "Все пак има рискове, произтичащи от прогнозите за икономиката и от развитията на пазарите на активи и суровини. Тези рискове могат допълнително да забавят постепенното увеличаване на инфлацията до нива близи до 2%. Тези рискове се наблюдават много добре от Управителния съвет на ЕЦБ", увери президентът на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Еххххх .... колко много неща би оправило едно такова действие !!Ама нейсе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Боже, ела си прибери вересиите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 12 Жак Фреско още 1974год. говори за ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2още един филм на Жак Фреско ''Рай или унищожение'' - http://***.dokumentalni-bg.com/2013/01/paradise-or-oblivion.html,и не съм съгласен с всичко казано в филмите и казано в едно изречение е - ресурсно базирана и планирана екологична икономика Обяснил съм какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Устройството на световната финансова система е така направено ,че изисква непрестанен растеж но това е невъзможно в една затворена система като Земята защото енерг.ресурси са изчерпаеми и заради глобалното затопляне и т.н. екологични проблеми Тоест става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява още 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Странно но се получава точно обратното - ПАРИЧНИ СТИМУЛИ ПРИ ДЕФЛАЦИЯ ??!!====По-вярното и по-точното е обратното- че има Дефлация, въпреки т.н. парични стимули и да го кажем по народному - кухи пари! И това е само едно от противоречията на реалността с икономическите "библии"!А противоречие има, защото когато са ви писали учебниците, не са взели напредвид, че ще дойдат времена, когато всичките пари на хората ще отиват за покриване на минали илюзии "за светло бъдеще"!Вече казах - инфлация НЯМА да има, докато има плащания за "отминали обещания"! Другият вариант да има инфлация е само един - срутване на всичко, т.е. СВЕТОВНА ВОЙНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Иначе нямаше да сме във валутен борд, а управляващите щяха да печатат като луди и да раздават парите на народа така щеше и вълкът да сит и агнето цяло, но не работят така нещата... ====================Че то ЕЦБ това нещо си прави не в национален, а в европейски мащаб и не ни дава и 1 цент от новонапечатаните пари. В резултат на това чрез вносната инфлация на борда ние плащаме дълговете на закъсалите държави в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Така правят в цяла Европа за съжаление. У нас примера е особено показателен държавата дава по 200 лв на месец на пенсионер, който е бачкал и внасял данъци 40 години, а 1000 лв на бежанец, който не е внесъл 1 стотинка данък. В Холандия положението е същото, а 2/3 от пенсионерите държавата дава под 17 хил. евро на година, а бежанците дава по 35 хил. евро за същия период. В резултат на това бежанските семейства разполагат с повече пари без да си мръднат пръста от половината семейства, в които и двамата родители работят. В такава сбъркана система всеки внесен лев е загуба и само загуба!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Само за замислете върху това, ЕЦБ купува гръцки, испански, португалски, ирландски, италиански и френски книжа. Правителствата след като вземат парите се разплащат с немските и френските банки, харчат огромни суми за интеграция на нежелани имигранти и в крайна сметка не остава почти нищо, което да достига до бизнеса и потребителите. А германците, австрийците и холандците след като приберат парите не ги харчат за нещо смислено, а канят цяла Африка и Арабия в Европа. Според мен Гърция, Испания и Италия няма какво да губят трябва да обявят несъстоятелност, защото освен, че ще мизеруват в следващите 50-на години с лихвите от дълга на Южна Европа 100-ци милиони пришълци финансирани ще превърнат Северна Европа в нещо като Саудитска Арабия. Какъв е смисъла от това в дългосрочен план??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
крас
преди 8 години
Приеми, че в огромната си част тези социални средства са в резултат на натрупване на ФОНДОВЕ, които в държава като България извратено се включват към БЮДЖЕТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО и създават т.н. КОНСОЛИДИРАН БЮДЖЕТ.Не знам как е в другите държави на ЕС, но у нас чрез КОНСОЛИДИРАНИЯ БЮДЖЕТ се харчат не само оперативните средства на НОИ и НЗОК, но и техните РЕЗЕРВИ.ПРИМЕРА С ИЗЧЕЗНАЛИЯТ МИЛИАРД НА НЗОК ПО ВРЕМЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО БОРИСОВ -1 Е ПОКАЗАТЕЛЕН И Е В ПОДКРЕПА НА ТВЪРДЕНИЕТО ЗА ГРЪБЕЖА НА ТЕЗИ СРЕДСТВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
тоя американски *** Драги пак почна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още