IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon отчете 3% ръст в тримесечната печалба въпреки евтиния петрол

Aмериканският гигант планира да изкупи свои акции на стойност 3 млрд. долара през четвъртото тримесечие

15:59 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Exxon отчете 3% ръст в тримесечната печалба въпреки евтиния петрол

Exxon Mobil, най-голямата публично търгувана петролна компания в света, отчете 3% ръст в тримесечната печалба вследствие на по-добри резултати в бизнеса с рафиниране и производство на химикали.

Компанията отчете печалба за третото тримесечие в размер на 1,89 долара на акция в сравнение с постигнатите година по-рано 1,79 долара на акция, предава CNBC.

Приходите на дружеството намаляха до 107,49 млрд. долара от 112,37 млрд. долара преди година.

Wall Street прогнозира, че Exxon ще докладва печалба на акция от 1,71 долара и приходи в размер на 105,51 млрд. долара.

Същевременно компанията заяви, че планира да изкупи свои акции на стойност 3 млрд. долара през четвъртото тримесечие, ограничавайки по този начин броя на книжата в обращение.

"Тримесечните резултати на Exxon Mobil демонстрират силата на нашия интегриран бизнес модел", каза главният изпълнителен директор Рекс Тилърсън в изявление.

Интеграцията между проучването и добива, рафинирането и бизнеса с производство на химикали на компанията осигурява конкурентно предимство, независимо от колебанията на пазара, каза Тилърсън.

Производството на петрол и газ е спаднало с 4,7%, съобщи още базираната в ​​Ървинг, Тексас, компания. Exxon обяви също така, че се насочва към производство на 4 млн. барела петролен еквивалент дневно.

Печалбата от бизнеса с рафиниране е скочила до 1,024 млрд. долара от 592 млн. долара година по-рано. Звеното за производство на химикали на Exxon пък е постигнало печалба в размер на 1,2 млрд. долара, или със 17 на сто повече в сравнение с година по-рано.

Проучвателният и добивен бизнес на Exxon е отчел спад на печалбата с 4,4% до 6,4 млрд. долара вследствие на по-ниските цени на суровия петрол.

От началото на година капитализацията на Exxon спадна със 7 на сто на фона на резкия спад на цените на енергийните стоки. В първите минути на сесията в петък книжата поскъпват леко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още