IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Exxon и Роснефт замразяват сътрудничеството си заради санкциите

Чисто теоретично има шанс работата да продължи, но за това е необходимо специално ново разрешение

09:29 | 30.09.14 г. 7
Exxon и Роснефт замразяват сътрудничеството си заради санкциите

Американският петролен гигант ExxonMobil замразява сътрудничеството си с руската държавна компания Роснефт за сондажите в Арктика заради санкциите на Запада срещу Русия, съобщава themoscowtimes.com.

Информацията е потвърдена от говорителя на американската компания Алън Джефърс пред ИТАР-ТАСС.

“Споразумението за стратегическото сътрудничество между ExxonMobil и Роснефт предвижда реализацията на 10 съвместни проекта. ExxonMobil е преустановила работата по 9 от тях”, посочва Джефърс.

Информационната агенция припомня, че на 12 септември САЩ разшириха санкциите си срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Под удара на новите ограничения попаднаха руските държавни петролни компании, включително и Роснефт. На американските дружества им се забранява да доставят на руските енергийни гиганти с държавно участие технологии за проучване и добив на нефт и газ в дълбоководни участъци, арктическия шелф или в шистови формации.

ИТАР-ТАСС пише, че тези санкции са нанесли и тежък удар върху самата ExxonMobil, както и по други западни корпорации. Агенцията се позовава на публикации във френската преса.

Американският гигант в последно време се затруднява да поддържа нужното ниво на добив на нефт. Ако през 2006 г. компанията е добивала по 4,5 млн. барела петролен еквивалент дневно, през второто тримесечие на 2014 г. добивите са се понижили до 3,84 млн.

В събота Роснефт обяви, че заедно с ExxonMobil са открили находище в Карско море. Запасите в региона се оценяват като сравними със запасите на Саудитска Арабия.

Още в началото на този месец обаче американската компания обяви, че финансовото министерство на САЩ ѝ е дало срок да прекрати сондажите в Карско море. Чисто теоретично има шанс работата да продължи, но за това е необходимо специално ново разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
И аз мисля, че оръжията са последният и решаващ фактор. Тааа... как казваш, че ще завърши един евентуален въоръжен конфликт между американци и руснаци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
"Вицепремиер Екатерина Захариева: Най-много месец и половина България ще успява да се справя при спряно газоподаване от Русия и при много студено време"След това ще чакаме руснаците да пукнат и да празнуваме! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хааахахаха! Направо се разплаках за руснаците! Какво ли ги чака, което не са виждали?!!! Щото ние никой не помни от кога не сме имали зима без газ, а май ни чакат доста, докато иранците и другите ни братя по ЕС ни пуснат от техния! И без ток май скоро ще цъфнем! Май днес беше крайният срок за подписване на договора за удължаване на срока на 5-ти блок? Някой чу ли нещо по въпроса, ли май се отлага? хахаха!Иначе ми стопляте душичката с ентусиазма си! Ще се навъртам около вас да ме греете през зимата с него - друго си е да гледаш мъките на руснаците - някак си ти става по-топло! хахаха!"Брюксел. Би било лекомислено да се вярва, че тази зима транзитът на газ през Украйна ще бъде в обичайните количества. Европа трябва да се подготви за прекъсвания по този маршрут, който осигурява около половината от руските газови доставки за ЕС. Това заяви чешкият посланик за енергийната сигурност Вацлав Бартушка по време на Източноевропейската срещата за инвестиране, предаде Reuters.Брюксел. Би било лекомислено да се вярва, че тази зима транзитът на газ през Украйна ще бъде в обичайните количества. Европа трябва да се подготви за прекъсвания по този маршрут, който осигурява около половината от руските газови доставки за ЕС. Това заяви чешкият посланик за енергийната сигурност Вацлав Бартушка по време на Източноевропейската срещата за инвестиране, предаде Reuters.Основният сценарий за тази зима е, че няма да има транзит на газ през Украйна. Това е основното очакване, посочи Бартушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 9 години
Защото русофилите обичат да говорят за незаменимостта на Русия и много обичат да гледат колко са богати на цифри!За другото е така! Дори и да не беше въпрос на оръжие - с тези си Путин, изигра по най-аматьорският начин най-силният си коз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Най-интересно е отношението към Иран - за първи път толкова позитивни сигнали и по нея ост, това е функция на отношенията на ЕС-Русия.Иран е 1 по газ и спокойно може се включи по TANAP - южният газов коридор, това случи ли се Русия е аут от играта! За да се върне ще трябва много силно да сваля цените ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
Щом САЩ са ограничили Ексон, значи работата е сериозна за руснаците.Ще ми е безкрайно интересно да видим как ще се развие ситуацията в Сирия и Ирак, а по между другото и преговорите с Иран относно премахването на санкциите срещу отказ от ядрената програма.Меркел вчера, каза че дългосрочното сътрудничество с Русия се прекратява.Т.е. Германия е поела към курс за търсене на нови енергоизточници, като дори даде държавни гаранции на ЕОН, за да участва в концесии за добив и пренос на ЛНГ.Само че Путин работи с времеви хоризонт от няколко месеца до една година.Т.е. ще трябва май да поизчакаме около годинка, за която ще свършат валутните резерви, а добива и продажбите на нефт и газ да намалеят.Дупе да им е яко на руснаците, какво ги чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още