IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите борси отвъд Океана не можаха да преодолеят шока от евтиния петрол

Цената на петрола спря свободното си падане, но и лекият суров петрол, и сортът Brent са на най-ниската си цена от 2009 г. насам

23:17 | 08.12.15 г. 1
Фондовите борси отвъд Океана не можаха да преодолеят шока от евтиния петрол

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана записват спад на стойността си, съобщава CNBC. Влияние върху търговията оказват ниската цена на петрола и свиването на износа на Китай, записано броени дни преди срещата на Федералния резерв на САЩ.

По време на заседанието на институцията през следващата седмица ще стане ясно дали играещият ролята на централна банка Фед ще се реши да повиши основния лихвен процент в САЩ.

Цената на петрола се стабилизира към края на търговията и спря свободното си падане, но и американският суров петрол, и европейският Brent приключиха деня с най-ниска цена от февруари 2009 година насам. Лекият суров петрол затвори търговията при 37,51 долара за барел, което е спад от 0,37 на сто. За европейския сорт понижението е в рамките на 1,2 на сто до цена от 40,26 долара за барел.

Dow Jones приключи сесията със спад от 0,92% или малко над 162 пункта до ниво от точно 17 568 пункта. По-рано през деня индексът на сините чипове губеше към 250 пункта от стойността си, но с успокояването на петролните пазари, напрежението и тук намаля.

На представянето на Dow Jones обаче натежа представянето на Boeing и Goldmen Sachs. Акциите на самолетния производител поевтиняха с 2,33% до цена от 144,99 долара за брой, докато книжата на инвестиционната банка загубиха 1,39% от цената си и финишираха сесията на ниво от 182,92 долара за брой.

Nasdaq успя да ограничи загубите си и дори опита да атакува зелената територия, подкрепен от представянето на биотехнологичния сектор. В крайна сметка обаче и технологичният индекс се присъедини към "червената вълна" и затвори на ниво от 5 098,24 пункта, което представлява намаление от 0,07%.

Новината, че ЕК е започнала разследване срещу Qualcomm заради съмнения за злоупотреба с господстващо положение разочарова инвеститорите. Акциите на компанията поевтиняха с малко над 5,6 на сто до цена от 49,48 долара за брой.

Здравният сектор пък беше единственият, който завърши с повишение в състава на широкия S&P 500. Индексът затвори сесията със спад на стойността си от 0,65 на сто до 2 063,59 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 36,50 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още