IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед изглежда готов да повиши лихвите при следващото си заседание

Има още данни, които могат да повлияят на решението, предупреди обаче председателят на институцията Джанет Йелън

22:12 | 02.12.15 г. 3
Фед изглежда готов да повиши лихвите при следващото си заседание

Федералният резерв на САЩ изглежда готов да повиши лихвите по време на следващото си заседание, насрочено за 15-16 декември, пише Market Watch. Агенцията посочва, че председателят на институцията Джанет Йелън е дала ясен сигнал в тази насока, макар и да предупреди, че има още време до срещата.

Основният лихвен процент в САЩ не е повишаван през последните девет години. Все пак Йелън не даде категоричен отговор дали това ще стане и сега. В реч пред Икономическия клуб във Вашингтон тя посочи, че до началото на заседанието ще има още статистически данни, които трябва да бъдат анализирани.

От ключово значение ще бъде докладът за безработицата през октомври. Данните ще бъдат публикувани в края на седмицата. 

Йелън обаче коментира, че очаква продължаващ ръст на икономиката в прогнозираните хоризонти, допълнителни работни места и инфлация, близо до годишната цел на централната банка от 2%, въпреки че силният долар и ниските цени на петрола подтискат ръста на потребителските цени.

"Към момента отбелязвам, че икономическият ръст на САЩ ще бъде достатъчен през следващата година или две да подкрепи бъдещо подобрение на трудовия пазар", каза още председателят на Фед. Прогнозата й е, че инфлацията ще бъде в диапазона между 1,5% до 1,75%.

Тя предупреди още, че не трябва да се изчаква твърде дълго с увеличаване на лихвата, за да не се окаже, че централната банка трябва да действа "внезапно".

Market Watch посочва, че Федералният резерв се готвеше да повиши лихвите още през септември. Тогава обаче се получи срив на пазарите, причинен основна заради слабостта на китайската икономика и опасенията, че това ще повлече и глобалната икономика.

Днес Йелън коментира, че властите в Китай са взели мерки за стимулиране на икономиката и "може да направят повече, ако е необходимо".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
При следващото си заседание ФЕД ще бъде силно обезпокоен от забавянето на работата по търсене на вода на Марс и отново няма да направи нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
scott
преди 8 години
всъщност има!ПОСТЕПЕННО РАЗОРЕНИЕ И СМЪРТ НА ПО-БЕДНИТЕ ХОРА ПОД НЕГОВА ВЛАСТ. КОЛКО ГОДИНИ ВЕЧЕ ВАРИ ЖАБИТЕ БАВНО И БЕЗ ДА СЕ УСЕТЯТ. БИ ТРЯБВАЛО ДА СА ДОСТАТЪЧНО ОШАШАВЕНИ И ДЕ НЕ СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ НА НОЖА. ПОСУЕ ШЕ СИ НАПРАВИ ЖАБЕШКИ БУТЧЕТА И ШЕ ПРОДЪЛЖИ НАПРЕД СЪС "ОСТАНАЛИТЕ"....Това ше се представи като "корекция".........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
Все още ФЕД не осъзнава, че е жертва на сгрешена парична система.В условия на тази държавна грешка ФЕД няма полезен ход за спасение от актуални кризи, тъй като причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още