IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Застоят в глобалната икономика прилича на късната Голяма депресия

Основният проблем идва от нежеланието за инвестиране, което потиска производителността, смята бившият шеф на Фед

12:24 | 27.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Грийнспан: Застоят в глобалната икономика прилича на късната Голяма депресия

Фактът, че пазарът е убеден в предстоящото повишаване на лихвите от страна на Федералния резерв, но доходността по 10- и 30-годишните държавни ценни книжа (ДЦК) пада, е показател за това колко е слаба глобалната икономика.

Това заяви пред CNBC бившият председател на централната банка на САЩ Алън Грийнспан, като подчерта, че това се дължи на "ефективното търсене", което по думите му е "изключително слабо".

"Ситуацията е може би равносилна на това, което видяхме в по-късните етапи на Голямата депресия", каза Грийнспан, който бе ръководител на Фед в периода 1987-2006 г.

Той определи като цяло икономическите данни за САЩ като "не силни". Въпреки че ръстът на работните места е много важен, има данни за отслабване на производителността, каза още той. "Това е ключова статистика, която показва как икономиката функционира", добави Грийнспан.

В петък Министерството на търговията ще представи данните за растежа на икономиката през четвъртото тримесечие на 2014 г.

"Всички очакват, че темпът на растеж през четвъртото тримесечие ще е около 2 на сто, което е корекция надолу от по-ранната оценка. И може да бъде дори по-малка от това", изтъкна той.

Според бившия председател на Фед основният проблем на глобалната икономика идва от нежеланието за инвестиране и свиването на капиталовите разходи.

"Капиталовите инвестиции са ключов фактор за растежа на производителността. Те се забавиха доста драматично и производителността ги последва", каза Грийнспан.

Що се отнася до представянето на централната банка, бившият ѝ ръководител изтъкна, че тя "прави някои неща, които работят и други неща, които не работят".

Коментарите на Грийнспан дойдоха малко след шестмесечния доклад на председателя на Фед Джанет Йелън, която коментира перспективите пред паричната политика пред Конгреса. По думите ѝ институцията няма да увеличи лихвения процент поне в следващите две заседания.

Тя също така повтори, че централната банка няма да повиши ставките преди да види желаното икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
Пича се майтапи, бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 9 години
Аз също мисля, че е най-големия познавач по макроикономика който е жив още, но все пак вече ми се струва поизкуфял леко. Лошото е че не знаеш когато казва нещо с каква цел го казва, защото той не приказва напразно, но и трудно се разбира какво цели с приказките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
nide
преди 9 години
Само за протокола, какво каза още Alan Greenspan:- Greenspan explains how The Fed was, in fact, the main driver of the P/E multiple expansion in stocks. - "When real interest rates start to move up, that's when the crisis could hit."- "Monetary policy is not responsible for economic weakness - it's a fiscal issue."Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
икона някъде има ли със Св. Грийнспан да си взема една до компа като цъкам на борсата ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ПИЧ
преди 9 години
Грийнспан е най-големия гуру - най най - големия по тия въпроси !!!Когато Грийнспан говори - всички слушат !!! Все едно господ говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още