IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Танер: Проблемите в българското здравеопазване идват от държавния монопол

Държавата на благосъстоянието създава погрешни стимули, смята старши научният сътрудник в Cato Institute

08:00 | 03.10.14 г. 13
<p>
	Майкъл Танер. <em>Снимка:&nbsp;Cato Institute</em></p>

Майкъл Танер. Снимка: Cato Institute

Майкъл Танер е старши научен сътрудник в Cato Institute и ръководи изследванията по вътрешнополитическите въпроси с особен акцент върху реформата на здравеопазването, социалната политика и социалната сигурност в САЩ. Aвтор e на редица книги, посветени на обществената политика, в това число "Левиатан вдясно: Как консерватизмът на голямото правителство прекрати революцията на републиканците" (Leviathan on the Right: How big-government conservatism brought down the republican revolution), "Здравословната конкуренция" (Healthy Competition), "Крахът на държавата на благосъстоянието" (The Poverty of Welfare state).

Танер има публикации в почти всички по-големи американски издания – New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, Wall Street Journal и USA Today. Има седмични рубрики в National Review Online и New York Post.

Майкъл Танер е в България по покана на European Student for Liberty. Той е сред лекторите на Втората регионална конференция на организацията, която ще се проведе в София на 18 октомври.

С него разговаряме за въпросите в сферата на социалната политика, здравеопазването и необходимите мерки за стимулиране на икономическия растеж в САЩ, Европа, България.

– Да започнем с това, което представлява Cato Institute. Каква роля може да играе неправителствена организация като Вашата в ограничаването на влиянието на правителството и увеличаването на индивидуалната свобода?

Ключът към всяко едно дълготрайно изменение в публичните политики е промяната на общественото мнение. Това е нещо, в което неправителственият сектор може да бъде най-ефективен. В края на краищата не става дума единствено за непосредствените политически въпроси, но и за създаването на интелектуална основа за нови политики. Това може да включва практическите, философските и икономическите основи за политика.

Неправителствените организации могат също да спомогнат за въвеждането на нови идеи в политическия дебат. Cato Institute, например, е помогнал за осъществяването на такива идеи като избора на училище, частните пенсионни фондове и приватизациите в здравния сектор, които са важна част от политическите дискусии. Не всички от тези идеи са в сила все още, но те ​​дори нямаше да се обсъждат без активния принос на Cato Institute и единомислещите организации.

По отношение на промяната на политическия диалог, ключът към успешното развитие на неправителствения сектор е строгият аналитичен поглед и независимостта. Анализът трябва да бъде базиран на данни и въпреки че несъмнено има философски и идеологически опори, той не трябва да бъде обвързан с което и да е правителство, политическа партия или друг специален финансов интерес и контрол.

– Вашата организация е фокусирана до голяма степен върху икономическата реалност в Съединените щати. Какви стъпки бихте препоръчали на Вашингтон, за да може страната да поеме по пътя на стабилния икономически растеж и просперитет?

Свиване на разходите. Икономистите спорят за точна взаимовръзка между размера на правителството и икономическия растеж, но някои твърдят, че правителството може да консумира неограничен дял от националната икономика, без това да има значително въздействие върху нея. Например, две проучвания на икономиста от Харвардския университет Робърт Баро установиха, че "публичните разходи за потребление са систематично обратнопропорционално свързани с икономическия растеж", както и че е налице "значителна отрицателна връзка между растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) и нарастването на държавния дял от БВП.

По същия начин емпиричен анализ на 23 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от Джеймс Гуортни и колегите му откри подобна величинен ефект: увеличаването на правителственото потребление като дял от БВП с 10 процентни пункта намалява реалния темп на растеж на икономиката с 1 процентен пункт. Множество други проучвания, включително такива от Световната банка и Международния валутен фонд, също показаха, че когато правителството расте, икономическата експанзия се забавя.

В момента федералното правителство на САЩ харчи 20,4% от БВП. Държавните и местните правителства харчат допълнителни 10-15 на сто от икономиката, което означава, че общите разходите на американското правителство достигат 35% от БВП, доближавайки се до европейското равнище. Но по-лошото тепърва предстои. Със застаряването на населението програми като Social Security и Medicare (правителствените пенсионни и здравни програми в САЩ – бел. ред.) ще се покачват бързо. До средата на века общият размер на федералните, щатските и местните разходи може да надвиши 51% от БВП. Нито една икономика не може да расте, докато бъде смазвана под такава тежест от правителството.

Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Другата основа се казва Семашко+. Плюса е за модификация засилваща мотивацията на лекарите, но по непряк (!) начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
На теб ти пожелавам да гребеш с пълни шепи от благините на американското здравеопазване! Не, че ти пожелавам да си болен, а да ти е толкоз дебело портмонето! И ако ще ми обясняваш как е авата в Америка, недей! Едната ми дъщеря е лекар точно там. Тя казва, че тамошната система е измислена не да лекува хората, а да прави търговците на здравни застраховки мноооо богати. Те резват от мазната баница по някое парче на лекарите, а за пациентите остава честта да платят сметката и да измият тавата...хаха! Чувал съм, че са в състояние да ти зашият наполовина оперативния шев, защото не ти стигат парите от застраховката за цял!Ние тук унищожихме едно работещо здраеопазване, опитвайки се да го направим перфектно като американското! Никой обаче не обясни на тукашните ***, че то и там не е перфектно, а моделът е абсолютно неприложим в България, освен, ако някой не иска умишлено изтребване на населението тук! Което е на път да се осъществи, а онзи горе на снимката е дошъл да ускори процеса! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
IvoDim
преди 9 години
Коментираше САЩ, А колкото до България , поне аз съм свидетел на това че тук качеството на медицинска услуга в приличните болници, не отстъпва на чуждестранното. При доста по ниска цена. Иначе напоследък недолюбвам либералните и неолибералните ик. политики (без да считам себе си за социално ориентиран.). Просто наближават времена след които това ще се струва на населението смешка.Сполай Ви! Пазарите работят, достатъчно плещих!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Митак, няма никаква социална дейност НИКЪДЕ! Въпроса е дали да е търговия или кражба. В мразения от теб запад, здравеопазването е само за богатите, а у нас и за богатите пак няма това е разликата.Ти знаеш ли какви кинти се даваха на ръка в лелеяното от тебе соц. здравеопазване?Знаеш ли що народ е уморило соц. здравеопазването? Аааа, не знаеш, щото не ти казваха. Умрял някой.... еми дошло му е времето. По принцип, няма добра система за здравеопазване, защото на лекарите им плащат, за да пазят живота и здравето, които са безценни. Те са много нееластична стока така да се каже и пазара не може да регулира тези отношения. Да остойностиш труда на лекаря и фармацефта е все едно да остойностиш живота и здравето, гадно е, ама трябва да се направи че иначе пък нищо няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
meto76
преди 9 години
Ако беше в България не само щяха да го изпишат, но и след смъртта му нямаше да са разбрали от какво е починал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 10
Dimat
преди 9 години
Поредният чуждестранен гуру,който налива акъл в тиквите на аборигените.Само че,все още има живи аборигени,с непромити от западната пропаганда мозъци,които си спомнят за онова "лошото" социалистическо здравеопазване,което,без да е било идеално,беше на много по-високо ниво от сегашната смесица от държавно-частна търговия,в която шанс има само богатия крадец и мошеник,а всичко останало се е превърнало в предмет за експерименти с одушевени предмети.Да,сигурно на запад здравеопазването е много добро,но само за тези ,които добре плащат,т.е,ако имат здравни осигуровки.А тези,които нямат?Къде отиват?На бунището ли?Ето тази "система" искат да си внедрим тотално и тотално да бъдем изхвърлени на ***.Здравеопазването,като СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ, свършва там,където започва ЧИСТАТА ТЪРГОВИЯ.Затова хората изграждат държави,за да имат и някаква социална защита а не да превърнат всичко в един пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
По принцип няма нищо лошо в държавното здравеопазване а в неговия монопол, Всяка цивилизована държава следва да осигури държавна спешна помощ и тук няма дискусия според мен. Следва също да има и минимален пакет който се осигурява абсолютно на всеки и няма защо да е някаква си Каша, може да си се финансира директно от държавата. От тук нататък, нека си има Здравна Каса, но и частни фонодове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
IvoDim
преди 9 години
Цитирам "Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си. Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола. "А колкото до здравното застраховането, то си е търговска дейност и по подразбиране не може по-слабата договаряща се страна (именно застрахования) да получи достойни условия.Така че е там си е нормално да получиш отношение от типа "обезболяване" и да те пуснат да пасеш , без каквото да било задълбаване всъщност какво ти е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
meto76
преди 9 години
Заради това бяха протестите на милиони американци срещу опитите на Обама да превърне американското здравеопазване в европейско(социалистическо- държавно).Заради това над 60% от швейцарците се изказаха против държавна здравна каса и си искаха частното качествено здравеопазване, чрез лични застраховки в частни застрахователни компании, такова каквото е и в САЩ.Не са балами швейцарците, заради това са и богати, а ние бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 22
meto76
преди 9 години
Медицинското обслужване в САЩ не е много по-скъпо от това в Западна Европа като сравним все пак жизнения стандарт в САЩ и Западна Европа, но пък е несравнимо по-добро от това в Европа и то защото е частно.Най-добрите медицински услуги можеш да получиш в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още