IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Танер: Проблемите в българското здравеопазване идват от държавния монопол

Държавата на благосъстоянието създава погрешни стимули, смята старши научният сътрудник в Cato Institute

08:00 | 03.10.14 г. 13
<p>
	Майкъл Танер. <em>Снимка:&nbsp;Cato Institute</em></p>

Майкъл Танер. Снимка: Cato Institute

– Препоръчвате конкретни мерки за САЩ. Може ли обаче да приложим същите стъпки, за да стимулираме европейската икономика?

Абсолютно. Като цяло, европейските правителства консумират повече от 49% от БВП. Българското правителство изразходва почти 39%. Въпреки че е доста под средното за Европейския съюз (ЕС), все още е твърде много.

Трябва да помним, че всяко евро или лев, изразходвани от правителството, трябва първо да бъде иззето от частния сектор или чрез данъци или заеми. Това означава едно евро или лев по-малко за бизнеса да инвестира в разширяване на операциите си или да плащат на своите работници. За физическите лица пък това означава едно евро или лев на разположение за харчене за стоките и услугите, които те желаят, или за подкрепа на благотворителността, ако това е тяхното желание.

Напоследък в Европа разгорещено се обсъждат строгите икономии. Но това е грешен прочит на икономиите. Повечето от страните, претендиращи, че осъществяват икономии, не свиват в действителност разходите, а по-скоро повдигнат данъците, за да намалят дълговете си. Намаляването на дълга е важно, но то трябва да стане чрез ограничаване на разходите, а не чрез повишаване на данъците. Едно проучване на Вероник дьо Риги от Mercatus Center установи, че постигнатият ефект от всяко едно съкратено от разходите евро е равносилен на увеличаване на данъците с 9 евро. Това е точно обратно.

– Какви недостатъци виждате в настоящата свободна пазарна икономика?

Твърде често хората бъркат свободния пазар с про-бизнес нагласите. Това води до субсидии и други политики, предназначени да помогнат на някои влиятелни компании за сметка на потребителите, конкурентите и изобщо данъкоплатците. Този вид връзкарски капитализъм (crony capitalism), при който правителствата предоставят специални услуги, разрешителни или данъчни облекчения за бизнеса, няма нищо общо със законите на свободния пазар. Бизнесът трябва да се развива и да се проваля за своя собствена сметка. Ако той не е в състояние да се конкурира, трябва да напусне пазара.

– Вие сте експерт в областта на здравеопазването. Имате множество разработки във връзка с проекта Obamacare. Какъв е основният проблем на тази система?

Obamacare е провален модел поради две основни причини. Първо, системата не прави нищо, за да се справи с разходите за здравеопазване. САЩ харчат повече за здравеопазване, отколкото която и да е развита страна. Obamacare просто обещава повече здравни грижи за повече хора. Тя няма да бъде достъпна.

Важно е да се отбележи, че една от причините разходите за здравеопазване да са толкова високи в САЩ е, че потребителите покриват малка част от стойността на предоставените им услуги. При всеки долар, похарчен за здравеопазване в САЩ, половината се заплаща от правителството, а 37 цента се заплащат от застрахователите. Потребителите плащат едва 13 цента. Помислете върху това - ако някой друг плаща 87 цента от всеки долар при всяко наше посещение в хранителен магазин, ние ще ядем повече и ще повишаваме цените. Същото важи и за здравеопазването. Obamacare не само че не реши този проблем, но и увеличи субсидиите за здравеопазване. Това ще увеличи търсенето и ще изпрати още нагоре разходите.

Второ, Obamacare лишава потребителите от контрол и избор. Правителството ще контролира и регулира почти всеки аспект на системата. Но това, което намалява разходите и увеличава качеството на почти всеки продукт е конкуренцията и изборът на потребителите. Не толкова отдавна компютрите бяха с размерите на къща и струваха цяло състояние. Днес имаме по един в мобилния си телефон и го получаваме безплатно с двугодишен договор с оператора ни. Защо? Тъй като потребителите харчат собствените си пари, те поискаха по-добро качество на по-ниска цена. Конкуренцията между доставчиците им го осигури. Здравеопазването в САЩ, а и в повечето европейски страни, не работи по този начин. С Obamacare системата ще се влоши повече.

Последна актуализация: 02:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Другата основа се казва Семашко+. Плюса е за модификация засилваща мотивацията на лекарите, но по непряк (!) начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
На теб ти пожелавам да гребеш с пълни шепи от благините на американското здравеопазване! Не, че ти пожелавам да си болен, а да ти е толкоз дебело портмонето! И ако ще ми обясняваш как е авата в Америка, недей! Едната ми дъщеря е лекар точно там. Тя казва, че тамошната система е измислена не да лекува хората, а да прави търговците на здравни застраховки мноооо богати. Те резват от мазната баница по някое парче на лекарите, а за пациентите остава честта да платят сметката и да измият тавата...хаха! Чувал съм, че са в състояние да ти зашият наполовина оперативния шев, защото не ти стигат парите от застраховката за цял!Ние тук унищожихме едно работещо здраеопазване, опитвайки се да го направим перфектно като американското! Никой обаче не обясни на тукашните ***, че то и там не е перфектно, а моделът е абсолютно неприложим в България, освен, ако някой не иска умишлено изтребване на населението тук! Което е на път да се осъществи, а онзи горе на снимката е дошъл да ускори процеса! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
IvoDim
преди 9 години
Коментираше САЩ, А колкото до България , поне аз съм свидетел на това че тук качеството на медицинска услуга в приличните болници, не отстъпва на чуждестранното. При доста по ниска цена. Иначе напоследък недолюбвам либералните и неолибералните ик. политики (без да считам себе си за социално ориентиран.). Просто наближават времена след които това ще се струва на населението смешка.Сполай Ви! Пазарите работят, достатъчно плещих!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Митак, няма никаква социална дейност НИКЪДЕ! Въпроса е дали да е търговия или кражба. В мразения от теб запад, здравеопазването е само за богатите, а у нас и за богатите пак няма това е разликата.Ти знаеш ли какви кинти се даваха на ръка в лелеяното от тебе соц. здравеопазване?Знаеш ли що народ е уморило соц. здравеопазването? Аааа, не знаеш, щото не ти казваха. Умрял някой.... еми дошло му е времето. По принцип, няма добра система за здравеопазване, защото на лекарите им плащат, за да пазят живота и здравето, които са безценни. Те са много нееластична стока така да се каже и пазара не може да регулира тези отношения. Да остойностиш труда на лекаря и фармацефта е все едно да остойностиш живота и здравето, гадно е, ама трябва да се направи че иначе пък нищо няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 5
meto76
преди 9 години
Ако беше в България не само щяха да го изпишат, но и след смъртта му нямаше да са разбрали от какво е починал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 10
Dimat
преди 9 години
Поредният чуждестранен гуру,който налива акъл в тиквите на аборигените.Само че,все още има живи аборигени,с непромити от западната пропаганда мозъци,които си спомнят за онова "лошото" социалистическо здравеопазване,което,без да е било идеално,беше на много по-високо ниво от сегашната смесица от държавно-частна търговия,в която шанс има само богатия крадец и мошеник,а всичко останало се е превърнало в предмет за експерименти с одушевени предмети.Да,сигурно на запад здравеопазването е много добро,но само за тези ,които добре плащат,т.е,ако имат здравни осигуровки.А тези,които нямат?Къде отиват?На бунището ли?Ето тази "система" искат да си внедрим тотално и тотално да бъдем изхвърлени на ***.Здравеопазването,като СОЦИАЛНА ДЕЙНОСТ, свършва там,където започва ЧИСТАТА ТЪРГОВИЯ.Затова хората изграждат държави,за да имат и някаква социална защита а не да превърнат всичко в един пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
По принцип няма нищо лошо в държавното здравеопазване а в неговия монопол, Всяка цивилизована държава следва да осигури държавна спешна помощ и тук няма дискусия според мен. Следва също да има и минимален пакет който се осигурява абсолютно на всеки и няма защо да е някаква си Каша, може да си се финансира директно от държавата. От тук нататък, нека си има Здравна Каса, но и частни фонодове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
IvoDim
преди 9 години
Цитирам "Либериецът Томас Ерик Дънкан пристигнал в Далас на 20 септември от родината си, за да посети роднини и не е показвал никакви симптоми на зараза. На 24 септември обаче се почувствал зле. На 25 септември отишъл в Бърза помощ на презвитерианската болница в Далас, но оттам бил изписан на следващия ден и пратен у дома си. Едва на 30 септември той бил диагностициран със закъснение с ебола. "А колкото до здравното застраховането, то си е търговска дейност и по подразбиране не може по-слабата договаряща се страна (именно застрахования) да получи достойни условия.Така че е там си е нормално да получиш отношение от типа "обезболяване" и да те пуснат да пасеш , без каквото да било задълбаване всъщност какво ти е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 14
meto76
преди 9 години
Заради това бяха протестите на милиони американци срещу опитите на Обама да превърне американското здравеопазване в европейско(социалистическо- държавно).Заради това над 60% от швейцарците се изказаха против държавна здравна каса и си искаха частното качествено здравеопазване, чрез лични застраховки в частни застрахователни компании, такова каквото е и в САЩ.Не са балами швейцарците, заради това са и богати, а ние бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 22
meto76
преди 9 години
Медицинското обслужване в САЩ не е много по-скъпо от това в Западна Европа като сравним все пак жизнения стандарт в САЩ и Западна Европа, но пък е несравнимо по-добро от това в Европа и то защото е частно.Най-добрите медицински услуги можеш да получиш в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още