IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's може да бъде разследвана за избягване на 1 млрд. евро данъци в ЕС

Поделение на компанията в Люксембург е реализирало приходи за 3,7 млрд. евро за пет години, а е платило само 16 млн. евро данъци

21:24 | 06.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
McDonald's може да бъде разследвана за избягване на 1 млрд. евро данъци в ЕС

Американската верига за бързо хранене McDonald's може да бъде изправенa пред Европейската комисия (ЕС) в разследване на данъчните й дела, съобщава ВВС. 

Комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер каза, че тя разглежда обвиненията на търговски съюзи, че веригата ресторанти е избягнала плащането на повече от 1 млрд. евро корпоративни данъци между 2009 и 2013 година.

Търговските организации твърдят, че McDonald's е отклонила близо 4 млрд. евро приходи към поделение в Люксембург с персонал от 13 души. Компанията отхвърля обвиненията.

Коалицията на европейските и американските профсъюзи твърди, че компанията е намалила данъчното бреме чрез преместване на своето британско седалище в Швейцария и след това е насочила пари към базираното в Люксембург дъщерно дружество, което също има швейцарски клон.

Синдикатите заявиха, че поделението в Люксембург има приходи от 3,7 млрд. евро за петгодишния период, но е платило само 16 млн. евро данъци. McDonald's  твърди, че се е съобразила напълно с данъчното право на ЕС.

ЕС води кампания срещу агресивното избягване на данъци от мултинационални компании, като миналата година започна разследвания срещу Apple в Ирландия, Starbucks в Нидерландия, и Amazon в Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още