IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ресторантите на McDonald's в Румъния минават в руски ръце?

През последните години веригата направи няколко опита да прехвърли местния бизнес на франчайзополучател

14:17 | 31.03.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	McDonald&#39;s вече има опит в прилагането на модела и в други държави от Източна Европа - навлиза директно на пазара и след това прехвърля бизнеса чрез франчайз.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

McDonald's вече има опит в прилагането на модела и в други държави от Източна Европа - навлиза директно на пазара и след това прехвърля бизнеса чрез франчайз. Снимка: архив, Ройтерс

Руски бизнесмен купува ресторантите на McDonald's в Румъния, съобщават медиите в северната ни съседка.

Новият собственик ще запази бранда, под който оперират заведенията, като ще плаща такса за франчайз и дял от годишния оборот, допълва агенция Медиафакс.

Информацията е потвърдена от източник, близък до ръководството на McDonald's Румъния. Още не е ясно обаче кой е купувачът на бизнеса на веригата за бързо хранене в северната ни съседка.

През последните години веригата направи няколко опита да прехвърли местния бизнес в ръцете на франчайзополучател.

McDonald's навлезе на румънския пазар през 1995 г. и беше единствената верига за бързо хранене, която стъпи в страната директно, за разлика от конкурентите ѝ KFC, Pizza Hut и Subway, които стартираха дейността си с франчайз.

Подобен модел обаче McDonald's установи и в други държави от региона на Източна Европа – Молдова, Грузия, Азербайджан, както и България. Подобни са и тенденциите в Южна Америка.

Припомняме, че през 2013 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката между Kingsbury Corporation и холандската Sunfoods Holdings, собственик на „Сънфудс България“ - управител на ресторантите за бързо хранене McDonald`s по силата на франчайз. Параметрите на сделката обаче не бяха разкрити заради търговската тайна.

Преди това американската верига изненадващо затвори заведенията си в Македония.

След като стъпи в страната през 1994 г., McDonald's Corporation сама управляваше бизнеса си в България. През 2006 г. обаче компанията въведе лицензионна структура (Developmental Licensee) - форма на франчайзинг, с която дава право на рзлични партньори да оперират заведения под бранда и да ползват ноу-хау на корпорацията. В замяна те се ангажират да инвестират собствени средства за развитието на марката и да плащат на американската верига процент от продажбите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Всички амереикански хранителни вериги са на принципа на франчайз.Това е политиката на лицензовото робство.Чрез лицензите се контролират цели отрасли.Даже се учудвам, че късно е предложен този вариант в България.И скритата идея е, че ти можеш да развиваш бизнеса на Макдоналдс, но земята под заведението е на корпорацията, ти никога не си неин собственик.Така Макдоналдс владее едни от най-апетитните места по света и ако утре реши да смени идеята, няма как да бъде спрян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още