IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на САЩ се подготвя да спре работа заради проблеми с бюджета

Консервативните републиканци заплашват да блокират държавния бюджет заради финансиране на организация, правеща аборти

10:10 | 16.09.15 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Барак Обама е започнала подготовка за възможно спиране на работа на правителството през следващия месец, тъй като консервативните републиканци заплашват да блокират държавното финансиране, съобщава Financial Times.

Докато лидерите на бизнеса предупреждават за вредните последствия от авантюрите с бюджета, член на кабинета на президента Барак Обама заяви, че нуждата от планиране на извънредна ситуация е „много, много разочароваща“.

Сали Джуъл, министър на вътрешните работи, заяви във вторник: „Не мога да ви опиша колко нелепо е да ръководиш организация от 70 хил. души, които са отдадени на работата си, и сега да трябва заедно да изработим план за спиране на работата, тъй като Конгресът не взима решение по бюджета“.

Последната възможност за решаване на поредната бюджетна криза в САЩ е края на фискалната година на 30 септември, когато свършва държавното финансиране. За да се избегне повторение на спирането на работата от 2013 г., законодателите трябва да достигнат до временно споразумение, което да позволи разходи на сегашните нива и през октомври.

Макар че никой от лидерите на Конгреса не иска спиране на работата, консервативните законодатели усложняват опитите това да се избегне, като обещаха да гласуват срещу бюджет, който продължава да финансира здравната група за семейно планиране Planned Parenthood.

Групата осъществява аборти, а консерваторите са възмутени от видео клипове, направени със скрита камера от активисти, които според тях показват как представители на групата се опитват да продадат ембрионална тъкан - обвинение, което Planned Parenthood упорито отрича.

Сериозен ефект от спирането на дейността през 2013 г., причинено от опита да се спрат здравните реформи на Обама, бе затварянето на парковете под управлението на Джуъл. Тя предупреди обаче, че въздействието от повторно спиране на работата ще бъде по-всеобхватно.

„Много разочароващо е да нямаме никаква сигурност дали програмите, по които работим, ще продължат“, казва Джуъл пред репортери.

Рандал Стивънсън, главен изпълнителен директор на телекомуникационната група AT&T и председател на лобито Business Roundtable, заяви, че несигурността около бюджетната политика прави живота по-труден за компаниите, които вече са пострадали от волатилния август.

„Следим проблемите с бюджета, следим и обсъждането на потенциално спиране на правителството и това, което досега беше предпазливливост от страна на главните изпълнителни директори, може да се трансформира в отбранителна позиция“, заяви той.

„Не можем да контролираме Китай, не можем да контролираме и международните пазари, но в САЩ можем да контролираме собствените си променливи, свързани с постигането на договореност по бюджета и ситуацията с данъците“.

Лидерите на републиканците, които са в напрегнати отношения с десните законодатели, се опасяват, че ще бъдат обвинени за спирането на работата, особено след като като партията обеща да използва голямото си мнозинство в Камарата на представителите, за да управлява отговорно.

„Не мисля, че спирането на правителството е това, за което хората ни изпратиха тук“, казва високопоставен представител на републиканците.

Според него има „грешна представа“ сред малка група от републиканската партия, че спирането на работата през 2013 г. им е помогнало на изборите за Конгреса през 2014 г., но допълва, че „няма доказателства“ в подкрепа на това твърдение.

Умерените републиканци биха могли да прокарат законопроект за държавния бюджет с подкрепата на демократите, но анализаторите казват, че до спиране все пак може да се стигне, ако партийните лидери не успеят да се договорят по отстъпките, за да приключат сделката.

Според високопоставен представител на администрацията на Обама има признаци, че лидерите на Конгреса изготвят план, който да предотврати спирането на работата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Аз мисля, че все пак ще ги дигнат, най вероятно ще е с 0,25 %, но все пак ще ги вдигнат."Шумкаш ли, жоре? Още ли си тъй "самонадеян" и убеден, че ще ги вдигнат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Хаха:) не бъди самонадеян ;) По виртуална любов и виртуални пари не си падам;) 20 лв си е нищо сума да, просто не искам да ти вземам повече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Абсолютно вярно. Значи да чакаме "бум"-а от Украйна и Сирия да го преместят в икономиката?... Ха дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
Не е много ясно колко страшен е държавният дълг на САЩ. След Втората световна е бил и по-висок, но следва икономически бум. Във Великобритания дълга достига 250% от БНП през 1950г. В Япония в момента държавинят им дълг е толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Баце, като скочи лихвата с 0.25 % колко мислиш ще се оскъпят заемите бре ?На дериватния пазар числата са в трилиони, а бъдещето е изпито за десетки години напред.Вече се говори за 100+ годишни облигации.. тия у ФЕД-а са минали на БЕЛО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Хахахаха, 20 лв. щи ги подаря и без бас. Дай си биткойн адреса... Георги шумкаря...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Баце, като скочи лихвата с 0.25 % колко мислиш ще се оскъпят заемите бре ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Не мисля Тоше, поне не догодина. Тавана го дигнаха последни 2013-та мисля, не миналата год. А от тогава намаляват дефицита чувствително. Просто факти, никави симпатии не влагам. Пак са на дефицит, но мисля беше около 2.5 %, което от своя страна води и до по бавно нарастване на дълга. При все, че догодина е изборна година съм сигурен, че дори и да се наложи вдигане на тавана( а то според мен няма), републиканците няма да рискуват да го направят на проблем. Най малкото щото имат реален шанс да излъчат следващия президент..Отделно, че както и преди съм съм казвал - проблема с дълга на САЩ е сериозен икономически препъни камък... Но политически е много по сериозен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Може, 20 лв че ще ти вдигнат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
тука има контроверс "Лихви ше има фалити нема да има" нали беше учил некви финанси там у Дания ве нали си трейдър, тея Шистовите како да не вземе още повече да им върже или на останалите им бълхливи балони с P/E 70/80 ?!? Ако има лихви лошо Гошо, отидоа в канала и също най-големия проблем е - Как ше си обслужват дълга с тея лихви с како ?!? Ако Китай продаде още някоя друга хартия кво праат тея с кво ше покрият всичко това ?!? Да не горорим кой е взел заем в долари да се опраа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още