IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предал ли е Тръмп поверителни данни на руснаците?

Президентът на САЩ има право да споделя разузнавателна информация, припомня Джон Маккейн

10:19 | 16.05.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От месеци отношенията между американския президент Доналд Тръмп и Русия се следят с особен интерес, и то не само заради възможните връзки по време на американската предизборна кампания. Миналата сряда се стигна и до първата официална среща между американския държавен глава и високопоставен руски представител, външния министър Сергей Лавров, който бе посрещнат в Белия дом. Среща, която предизвика сериозна критика в края си, тъй като руснаците разпространиха снимки, което всъщност американските власти искаха да предотвратят.

Сега обаче американският всекидневник Washington Post пише, че по време на срещата Тръмп е предал на Лавров и руския посланик Сергей Кисляк строго секретна информация. Вестникът се позовава на източници от Белия дом. Според тях двамата гости от Русия са научили по време на посещението си повече неща, отколкото Вашингтон споделя дори със съюзниците си. 

Президентът на САЩ има право да споделя напълно секретна информация, се казва в публикуваното съвместно изявление на влиятелните републикански лидери Линдзи Греъм и сенаторът Джон Маккейн, председател на комисията по въоръжените сили на американския Сенат.

„Разбира се, ние не искаме президентът да разпространява секретни данни, но президентът действително има право да го прави, защото е върховен главнокомандващ на САЩ", подчертаха сенаторите. Те добавиха, че няма да коментират скандала, свързан с предполагаемото предоставяне на секретна информация на Русия, докато не станат известни повече факти.

Трима представители на Белия дом, които са присъствали на срещата, вече опровергаха, но само отчасти публикацията на Washington Post.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Хърбърт Макмастър заявява, че Тръмп не е разкривал източници на разузнавателна информация или методи за получаването ѝ, нито военни операции, които да не са публично достояние.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е присъствал на срещата, също защити Тръмп. „По време на срещата е обсъждана широка палитра от теми, сред тях и общите усилия за борба срещу тероризма“, се казва в изявление на Тилърсън, което обаче бе разпространено не от Държавния департамент, а от Белия дом.

„По време на тези разговори се дискутираха по-специално и и специфични заплахи, но не и източници, методи или военни операции“. Въпреки това нито Тилърсън, нито Макмастър открито не опровергават напълно информацията на медията.

В случая, за който писа и New York Times, става дума и за материал от тайните служби на приятелска на САЩ страна. Информацията е от вътрешен кръг на терористичната организация „Ислямска държава“. От това, което е било казано в Овалния кабинет, можело да се направят изводи за източника на информацията и метода на получаването ѝ. Приятелската страна обаче не е давала разрешение за споделяне на информацията. Въпреки това законите не забраняват на американския държавен глава изрично да споделя поверителна информация.

В американската система информацията е определена като „поверителна“, така че да не може да се споделя дори със съюзници, пише Washington Post, позовавайки се на сегашни и бивши служители на Белия дом. Според информацията става дума за възможна терористична атака, свързана с ползването на лаптопи на борда на самолети. 

Тръмп e разкрил в разговора начина, по който ИДИЛ преследва плана за нападение. Наред с другите неща, Тръмп също е разкрил и града в държаната от ИДИЛ област, където тайните служби са получили информацията. Експерти от разузнаването заявяват, че това е изключително опасно, защото може да бъде разкрит източникът и цялата система на събиране на информация да бъде провалена. Според вестника Русия може да има интерес да идентифицира източника на информация.

Освен това Тръмп е парадирал с информацията. „Получавам прекрасни доклади от тайните служби. Имам хора, които всеки ден ме запознават с прекрасни поверителни информации“, е заявил той.

След разговора служители на Белия дом са се опитали да ограничат щетите и са контактували веднага с представители на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност.

В статията на Washington Post не се твърди, че Тръмп е разкрил методите за получаване на разузнавателната информация, но това ще затрудни още повече връзките между президента на САЩ и разузнавателната общност, подчертава AP. Още преди встъпването му в длъжност представителите на разузнавателната общност се притесняваха как ще споделят информация с Тръмп, който често импровизира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
на мен пък ясен дараков (импотентното момченце на нова броудкастинг) ми е много забавен как се мята на амбразурата като риба на сухо след всяка режисирана атака на все още неуволнените хилърци около тръмпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
george353
преди 6 години
Клик бейт спекулация. Далеч съм от мисълта че Тръмп е подходящ за президент, но демокрапите са на импийчмънт мисия със средства всякакви. А "независимите" крапоративни медии следват доктрината послушно и докрай. Но дори и да го свалят, толкова по-зле за демократите, защото ако Тръмп го катурнат следващият им президент ще бъде пуйката за деня на благодарността. До такава степен хората искат да разчупят статуквото на двупартийната система (БКП-ОФ), че при липсата на избор и глупавата пуйка е за предпочитане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Нали разбираш, че повечето ми коментари са иронични. С писаното слово иронията по-трудно се разбира, защото липсва интонацията при живото говорене. Всъщност под тази статия аз не мога да си представя никакъв друг коментар, освен ироничен. Представяш ли си колко е смешно да обвинят американският президент, че е руски шпионин. Че то това ако е вярно нали въпросната класифицирана информация ще им е последната грижа на американците. Сравнението на колегата с Щирлиц по-долу също ми е много сполучливо. А личното ми персонално мнение е, че ако има някой, който може да направи Америка велика отново е само Тръмп. Предишните няколко само я закопаваха. И доста усилия положиха честно казано. За щастие за сега неуспешно. Интересно е да видим какво ще стане, но поради въпросните "усилия" на предишните на Тръмп никак няма да му е лесно. Поне е обнадеждаващ факта, че противниците му явно са доста задръстени, щом правят подобен нелеп опит да го дискредитират като описания в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Що да не може, янките имат опит в тия неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 6 години
Тръмп фалира един милиард долара при единият от четирите му банкрута. С Америка няма да успее да направи същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
Всъщност аз на защитавам Тръмп. Този човек е бизнесмен и за него понятия като патриотизъм и национални интереси са непонятни. За него има само интереси. Напълно е възможно той да е прЕдал въпросната информация на руснаците, но за мен далеч по-вероятно е да я е прОдал. Каквото и да се е случило обаче - в интерес на опонентите му е то да си остане в тайна, както и самата секретна информация. Те напълно забравят, че атакувайки Тръмп атакуват и самата президентска институция и намаляват и без това разклатеното доверие на хората в това, което на днешно време наричаме със сложната дума "държавност". А това не е добре за самата държава, органите и институциите и. Но щом толкова им харесва - прав им път. Могат да продължават процеса на ерозия. Лично аз нямам нищо против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
А от няколко часа, докато съюзниците (кюрди, асирийци, арабски милиции и специални части на САЩ) вече се бият на 8 км. от Ракка, руски специални части и сирйската армия са започнали атака в посока към обсадения от началото на войната от ИДИЛ сирийски град Дейр ез-Зор, вероятно за да отклонят внимание на ИДИЛ, в тила на Ракка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
ВЕЦ-ът на язовир ''Табка'' и цялата язовирна стена са вече в ръцете на кюрдите http://investments.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=362992&df=45&dflid=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Според журналистите Тръмп е Щирлиц ;), а демократичните, свободни и независещи от никакви катарски и саудитски пари медии, за които среди близки до специалните служби на Кралство Йордания казват, че са вземали и вземат (но това е долна инсинуация и фалшиви новини), са в див ужас, че Ислямска държава пада. Мосул е почти превзет, а Ракка този път няма да удържи на атаката и до седмици ще е под обсада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Особено когато става дума за твърдение като горното, което дори да приемем, че е вярно е НАПЪЛНО НЕДОКАЗУЕМО за пред широката публика. Как ще го докажат? Ще разкрият каква е била секретната информация ли?!? Ами няма да могат - нали е секретна. А до доказването на това, че ИМЕННО Тръмп я е предал на руснаците пътят е наистина безкрайно дълъг и не не е писано да разберем истината. Поне не в тоя живот. А след това следва още един много по-дълъг процес - да се разбере дали предаването на информацията е било целесъобразно и в интерес на Съединените щати или не. Това пък вече съвсем няма как да го преценим. Въобще не мога да проумея какво е накарало тези хора да се заемат с подобно нещо, което няма никакъв начин да бъде доведено до желаният от тях край. Но както е казал Айнщайн - две неща са безкрайни на този свят - Вселената и човешката глупост. Като за вселената не съм сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още