IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Ледникова епоха" в отношенията между Доналд Тръмп и ФБР

Американският президент няма да посети централата на службата, както беше планирано, заради очакван недобър прием след уволнението на Джеймс Коми

08:56 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да посети централата на ФБР, както беше планирано, съобщава Ройтерс.

Причината за отменената визита е, че представители на службата са казали на Белия дом, че президентът няма да бъде топло посрещнат заради уволнението на директора на службата Джеймс Коми във вторник.

Вчера говорителят на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс каза за телевизия CBS, че Тръмп "съвсем вероятно" ще посети централата на ФБР във Вашингтон, за да повдигне духа на служителите на ведомството. Тръмп обаче впоследствие е бил уведомен, че след решението му да уволни Коми служителите на ФБР едва ли ще се зарадват да го видят.

Телевизията отбелязва, че много служители на ФБР са гласували за Тръмп на президентските избори през миналата година, но са разочаровани от уволняването на Коми. "Много хора във ФБР са лоялни към Коми", казва източник от службата за телевизия MSNBC.

"Те може да са съгласни или несъгласни с начина, по който Коми действаше по въпроса с електронната поща на Хилари Клинтън, но те го уважаваха и обичаха. Тръмп не го чака топъл прием в централата", добавя източникът на телевизията. 

Междувременно стана ясно, че Доналд Тръмп ще преразгледа политиката си за климата. Това увери държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, след като президентът на САЩ отложи за края на месеца решението си за евентуално излизане от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, предаде БТА, като се позовава на Франс прес.

"В САЩ в момента преразглеждаме множество важни политики, включително подхода на администрацията на Тръмп към климатичните промени", заяви Тилърсън на срещата на Арктическия съвет във Феърбанкс, щата Аляска.

Съставеният от осем държави и няколко местни племена съвет прие декларация от девет страници, в която се отбелязва, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за планетата. В документа се казва, че е важно да се намали отделянето на парникови газове и че глобалното затопляне е най-голямата заплаха за биоразнообразието на Арктика, предаде Асошиейтед прес.

Тилърсън подписа документа, но предупреди, че САЩ преразглеждат политиката си за климата.

"Оценяваме това, че всеки от вас има важна гледна точка и трябва да знаете, че отделяме нужното време да разберем безпокойствата ви. Няма да вземаме прибързано решение. Ще работим за вземане на подходящото решение за САЩ", каза Тилърсън пред другите седем страни членки на Арктическия съвет - Канада, Русия, Норвегия, Дания, Исландия, Швеция и Финландия.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще се оттеглят от историческото Парижко споразумение за климата, което бе сключено в края на 2015 г. от 196 държави. В края на април той подписа указ, с който нарежда да се преразгледат ограниченията, които предшественикът му Барак Обама наложи върху проучването и експлоатацията на офшорни залежи на петрол и природен газ, включително в Арктика, отбелязва АФП.

Междувременно американското правителство изрази недоволство, след като Кремъл публикува снимки от срещата при затворени врати между президента Доналд Тръмп и руския външен министър Сергей Лавров. На снимките усмихнатият Доналд Тръмп стиска ръцете на Лавров и на руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк и позира с тях.

Тази среща бе възприета като дипломатически успех за Кремъл месеци след като САЩ наложиха на Русия санкции заради предполагаемата ѝ намеса в президентските избори, коментира Българската национална телевизия (БНТ). Според Вашингтон публикуването на снимките подсилва впечатлението, че Русия е постигнала дипломатическа победа и че Белият дом е бил манипулиран.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отговори на недоволството и заяви, че снимките са правени със знанието на сниманите, а американската страна не е поискала те да не бъдат публикувани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още