IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парижкото споразумение за климата предоставя нови възможности за бизнеса

Инвестиционните компании, които са участвали в срещата в Париж, управляват над 230 трлн. долара, твърди бизнесменът и преподавател Уилям О`Брайън

11:03 | 11.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Най-добрите компании имат програми за социално развитие и опазване на околната среда. Те инвестират стратегически в инициативи, свързани с устойчивото развитие и изпълняват социалните си планове. Това коментира бизнесменът и преподавател Уилям О`Брайън в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Парижкото споразумение за климата, което влезе в сила на 5.11.2016 г. предоставя възможности за бизнеса да постига своите цели. "Ако всички спазят ангажиментите си към тази спогодба, то през следващите седем години ще имаме възможност да оставим на следващите поколения един по-добър свят", коментира той.

Бизнесменът обясни, че инвестиционните компании, които са участвали в срещата в Париж, управляват над 230 трлн. долара и генерират приходи на стойност от около 8 трлн. долара. 

Парижкото споразумение дава възможности да се управляват рискове, тъй като компаниите са изправени пред редица предизвикателства.

Според Брайън новият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се превърне в лидер, който е мотивиран от стойностите и вероятно няма да постави под заплаха проекти като Парижкото споразумение.

"Вярвам, че съзнанието на световните лидери се е трансформирало в това да вярват, че трябва да работим в посока преодоляване на климатичните и екологични проблеми, за да променим бизнес моделите в света", коментира от своя страна и Нора Йовчева от Българския съвет за устойчиво развитие, която също беше в студиото.

Споразумението, прието на конференция в Париж през декември миналата година, има за цел да ограничи повишаването на средната температура на Земята с доста под 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Сред ратифициралите споразумението държави са големи замърсители като Съединените щати, Китай, Индия, както и Европейският съюз.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още