IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо уволнението на Коми може да е вредно за демокрацията

Въпреки ужасната си реторика Тръмп не атакуваше демократичните принципи. Досега! Вече е време да бъде спрян, пише политологът Яша Мънк

21:03 | 10.05.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп (вляво) и Джеймс Коми. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп (вляво) и Джеймс Коми. Снимка: Ройтерс

Има цяла поредица от противоречения в историята на току-що уволнения директор на Федералното бюро по разследванията Джеймс Коми – достатъчно, за да се напълнят няколко биографии.

Дълго време той се радваше на репутацията на отличен експерт по сигурността, но въпреки това се държа много непрофесионално в решаващ момент. Този момент ще засенчи кариерата му завинаги.

Защото Джеймс Коми носи в значителна степен отговорност за това, че Доналд Тръмп се премести в Белия дом, като точно преди президентските избори публично започна разследвания срещу неговия конкурент за поста Хилъри Клинтън заради аферата с електронната ѝ поща. 

Крайната ирония е другаде - Доналд Тръмп уволни Коми именно в момента, в който той започна да разследва възможно тайно споразумение на екипа на Тръмп от предизборната кампания с руското правителство. И това повдига много тревожна светлина върху онова, което Тръмп възнамерява да прави през следващите четири години.

Той вече причини значителни политически щети, пише в свой анализ в Slate политологът от Harvard University в Бостън Яша Мънк, който пише като свободен автор и за New York Times.

През първите три месеца на власт Тръмп до голяма степен успя да оттегли Обамакеър. В резултат на това милиони американци в бъдеще няма да имат никакво или в по-малка степен право на медицинска застраховка. Той подкопа основните демократични принципи, като атакува свободната преса, отнася се с пренебрежение към съдебната власт и позволява на личните си приятели и семейството си да облагодетелства частния си бизнес от държавния пост.

Въпреки всички тези лоши новини все още имаше причини за предпазлив оптимизъм. Опасенията на редица политически експерти преди избирането му като че ли не се оправдават: въпреки всичките си словесни атаки Тръмп не оставя впечатлението, че ще предприеме конкретни стъпки, за да отнеме независимостта на централните държавни органи.

Това бе вярно до днес.

Всеки директор на ФБР трябва да гарантира, че неговата агенция винаги е неутрална, както по отношение на възприемането отвън, така и в практическата работа. По оценки на целия политически спектър Коми не успя да оправдае тази отговорност. Това го направи изключително непопулярен както сред републиканците, така и сред демократите. И даде на Тръмп определена подкрепа, за да го уволни.

Но ако директорът на ФБР трябва да гарантира, че неговите разследвания не влияят ненужно на изборите, то всеки президент трябва да избягва впечатлението, че той пречи на работата на ФБР. Той не бива да уволнява директор на ФБР само заради това, че той проверява възможно неправомерно поведение от страна на президента или неговия екип. Тръмп наруши това задължение безразсъдно и умишлено. 

Дори ако вярваме, че Коми не си е вършил работата добре и затова уволнението му е оправдано, и дори ако самият Тръмп смята, че всичко това няма нищо общо с текущото разследване за собствените му отношения с Кремъл, все още това представлява ужасно послание към всички служители на органите в САЩ: Ако докоснете интересите на Тръмп, докато си вършите работата, можете може да бъде освободен по всяко време.

И това – в най-добрия сценарий. Най-вероятната причина за посегателството на Тръмп над Коми е все пак, че иска да попречи на работата на правосъдните органи, защото има доста основателни причини да се страхува от разследването на ФБР. За това говори фактът, че Белият дом е наясно какъв смут ще предизвика решението на уволнението на шефа на ФБР, което вероятно е само първата стъпка от мащабна атака на президента над независимостта на държавните институции, пише още политологът от  Harvard University в Бостън.

Дали Тръмп ще успее с това, зависи в значителна степен от това дали ще успее да замени Коми с лоялен нов директор на ФБР. Някой, който се придържа към неговите задания и ще унищожи една от най-важните институции на страната. Това, от своя страна, зависи от няколко републикански сенатори, които критикуват авторитарните изказвания на Тръмп, но винаги досега са подкрепяли неговите кандидати за различни постове.

За двамата му опоненти -  сенаторите Джон Маккейн и Бен Сасе, сега идва моментът на истината. Ако те имат смелостта да отстояват убежденията си, ще могат да се погрижат за това Коми да бъде заменен от някого, който да ръководи ФБР по професионален начин, по който Коми не успя да го направи. По този начин те ще могат да осигурят независимостта на тази важна институция. Но ако те отново не успеят и предадат своите принципи, американската демокрация наистина ще бъде в опасност.

След първите 100 дни на Тръмп на власт редица коментатори написаха, че системата от проверки и баланси засега издържа и изглежда продължава да функционира. И че въпреки ужасната си реторика Тръмп не атакува демократичните принципи. Но сега го направи. И затова е крайно време да бъде спрян.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 7 години
Господа, това не е Русия където някой си пък бил той и президента може да си играе кончето, както му харесва. Тези неща е трудно да се проумеят, защото живеем в страна в която няма разделение на властите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 7 години
Господа, това не е Русия където някой си пък бил той и президента може да си играе кончето, както му харесва. Тези неща е трудно да се проумеят, защото живеем в страна в която няма разделение на властите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
lozkhris
преди 7 години
Проетох "политологът Яша Монк" и нямаше нужда да чета останалата част на статията...:):):):)Въпреки това обаче я прочетох и когато стигнах до "Маккейн да има смелостта да отстоява убежденията си" и "затова /Тръмп/ трябва да бъде спрян" разбрах, че евррейската пасмина е като вълка и кожата му, или по-скоро като Марк Порций Катон...и си е направо Картаген, който трябва да бъде унищожен una volta e per sempre....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Залагам на Джулиани :)http://***.cnbc.com/2017/05/10/comey-fbi-job-trump-top-picks.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още