IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп изненадващо уволни директора на ФБР

Джеймс Коми е загубил общественото доверие, че може да управлява ефективно институцията, смята американският президент

08:36 | 10.05.17 г. 6
<p>
	Доналд Тръмп. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми е уволнен, съобщи CNBC. В писмото, което президентът Доналд Тръмп е изпратил на Коми, е записано, че той е загубил общественото доверие и това е причината за неговата смяна.

Висши служители във ФБР коментираха, че не е имало никакви индикации за смяната на директора.

От Белия дом коментираха още, че е нужен рестарт в управлението на Бюрото, а Коми не се справя с "ефективното управление" на институцията. От администрацията на Тръмп обясняват още, че причината да бъде уволнен Коми е разследването на институцията, която оглавява, около имейлите на загубилия кандидат за президент Хилари Клинтън.

През миналото лято ФБР разследваше изтичането на конфиденциална информация от електронната поща на Клинтън. Пред Конгреса Коми е съобщил, че изтичането на информация е много по-сериозно от реалното, смятат в Белия дом.

Според наблюдатели обаче причината за изненадващата смяна във ФБР е разследването на институцията за връзките на Доналд Тръмп с Русия, допълва The Guardian. По-късно днес американският президент ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров е на посещение в САЩ и ще разговаря и със своя колега Рекс Тилърсън. Двамата ще дискутират кризата в Сирия и ситуацията в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Lavrov jokes when asked about the firing, "Was he fired?"Все едно не е знаел от оня ден най-малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
comet
преди 6 години
Тръмп прие да спаси кожата си (и на фамилията си), като предаде надеждите на подкрепилите го, което си е негов избор за да оцелее, но кармата която натрупва ще се задейства рано или късно (т.е. оцеляването му пак няма да е задълго). Проста равносметка е че не му трябваше да се пъха там нависокото, но пуста глупаво надценяване (предполагам заради възрастта), а не толкова алчност (далече по-лошият вариант), или и двете.Явлението Тръмп е поредното доказателство, че вече окончателно по високите етажи на Империята няма нищо пазарно/капиталистическо, а само монополистично/ диктаторско. Съгласно Принципът на Питър (написана по наблюдения от запада на Британската империя) и природните закони, всяка организация натрупва с времето бюрократизъм (разбирай за случая монополизъм), който накрая я задушава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 6 години
абе има малка надежда за теб, чат пат проблясъци :) за разлика от чеерния човек от пост номер 1 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Абе... нещо не се връзва... Коми е точно този, дето заби последния пирон в ковчега на полуживата - седмица преди изборите обяви, че ще възобнови разследването срещу нея за мейловете. Това беше яко рамо за Тръмп и той даже публично му благодари, а по Коми полетяха го вна от лагера на Клинтън и даже Обонго тръгна да го уволнява... После, след изборите, когато Тръмп влезе в Белия дом, всичко се оплеска и вече никой не знае какво става - едни приказки станаха други приказки, едни хора станаха други хора, разни обещания избледняха и се забравиха... И с Коми май случаят е в реда на същите процеси... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
KPetkov
преди 6 години
Putin strikes again.Тоя Путин, бе. Не могат го удържат :) Предполагам скоро ще уволни и шефовете на NSA и ЦРУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още