IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разпространиха нов вариант на проекторезолюцията със санкции срещу Пхенян

Предвижда се прогресивно ембарго върху петрола, предназначен за Пхенян, а не пълно и незабавно ембарго, както се планираше в първия вариант на резолюцията

09:15 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ разпространиха вчера вечерта на 14-те си партньори от Съвета за сигурност на ООН променен текст на резолюция, предвиждаща налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея заради поредния й ядрен опит, предаде Франс прес, като се позова на дипломати.

САЩ настояват документът да бъде гласуван този следобед.

Според дипломатите в него се предвижда прогресивно ембарго върху петрола, предназначен за Пхенян, а не пълно и незабавно ембарго, както се предвиждаше в първия проект на резолюция, предложен в сряда от САЩ. В изменения текст се планира и забрана за страните членки на ООН да внасят севернокорейски текстил, както искаше Вашингтон. 

В замяна на това обаче, според дипломатите, след трудни преговори, водени в продължение на 4 дни с Пекин и Москва, САЩ са смекчили тона в проекта на резолюцията относно положението на командированите севернокорейски работници и относно инспекциите, ако се налага и със сила, на кораби, заподозрени, че транспортират забранени товари, попадащи в обхвата на резолюциите на ООН. Сред другите отстъпки, направени от Вашингтон, е, че в текста не се предвижда вече замразяване на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Китай и Русия, според дипломати, са се противопоставили на тази идея. 

Досега Съветът за сигурност на ООН прие седем пакета от санкции срещу Пхенян заради ядрените му опити и изпитанията му на балистични ракети. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още