IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shire все пак прие офертата за придобиване на AbbVies

Сделката в последния момент е за малко над 54 млрд. долара

17:12 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сделката за акционерите на Shire се оценява на 52,48 паунда за акция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сделката за акционерите на Shire се оценява на 52,48 паунда за акция. Снимка: Ройтерс

Дълго време британската компания Shire неколкократно отклоняваше предложенията за придобиване от страна на американския си конкурент AbbVie, считайки офертите за недостатъчно привлекателни.

При цена от над 54 млрд. долара обаче акционерите на Shire не успяха да устоят на ухажването. Освен повишената цена, решаващо за сделката се оказа и друго – днес изтича последният срок за сключване на сделката. Ако двете страни не се бяха споразумели до края на деня, преговорите щяха да бъдат замразени за шест месеца.

Подобно нещо се случи по-рано през годината с Pfizer, която искаше да придобие AstraZeneca, припомня Bloomberg. Според законодателството на Острова двете дружества са изправени пред период на изчакване от най-малко три месеца преди преговорите да започнат отново.

Акционерите на Shire ще получат по 52,48 паунда за акция, от които 24,44 паунда в кеш и по 0,8960 акции на AbbVie за всяка ценна книга на Shire. С това те биха участвали с около 25% в новата компания. 

Цената, предложена от американците, надминава стойността на Shire към 2 май с 53%. Важно е да се отчете, че първите сведения за готвената трансакция се появиха именно през май.

AbbVie възнамерява да използва британския офис на Shire (компанията е регистрирана в столицата на Ирландия Дъблин), за да извлече полза от различните данъчни политики. Така американците може да намалят данъците, които плащат в САЩ, като прехвърлят голяма част от активите си на Острова – популярна практика сред американските фирми. Корпоративният данък във Великобритания възлиза на 13%, докато в САЩ той е 22%.

AbbVie ще може и едновременно с това да диверсифицира портфолиото си от лекарства. По мнение на експерти от бранша продукцията на Shire за лечение на редки заболявания ще се впише много удачно в портфолиото на AbbVie. Най-голямата част (60%) от приходите на американския концерн (около 18 млрд. долара на година) са от продажбата на лекарството за лечение на артрит Humira. 

Мениджърите на американската компания търсят начини да увеличат печелившите лекарства, които компанията предлага, тъй като патентът за производство на Humira в САЩ изтича в края на 2016 г. и след това AbbVie няма да бъде единствената компанията, която ще има право да го продава.

Shire е привлекателна за придобиване и поради факта, че продава медикаменти за лечение на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, както и други по-редки заболявания.

На лондонската борса акциите на Shire скачат с 2,4%, а книжата на AbbVie поскъпват в предборсовата сесия в Ню Йорк с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още