IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски фирми бягат в чужбина заради високите данъци

Една от бегълците е Pfizer, която очаква с 1 млрд. долара по-малко данъци, ако се регистрира на нов адрес във Великобритания

21:38 | 05.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американски фирми бягат в чужбина заради високите данъци

Поне 15 големи публично търгувани компании от САЩ планират до две години да пренесат седалищата си в чужбина, пише Bloomberg. Целта е напълно легално намаляване на данъците, след като централата на компанията се премести в държави като Швейцария, Ирландия или Бермудите, където корпоративните данъци са по-ниски.

Една от компаниите, които планират да преместят седалището си, е фармацевтичният гигант Pfizer. Най-големият производител на медикаменти в САЩ търси „британски адрес”, като разчетите на компания сочат, че така ще си спести 1 млрд. долара, които иначе трябва да внесе в американската хазна.

Pfizer засега е единственият гигант от САЩ, който планира бягство от високите данъци. Останалите компании, които търсят седалища в чужди държави, са по-малки. Една от тях - Eaton Corp, смята с преместването си да спести 160 млн. долара под формата на данъци.

През последните 20 години американският Конгрес се бори активно с практиката, която данъчните експерти наричат инверсия. В резултат преместването на адрес в чужбина с цел намаляване на данъците е трудно, но не и невъзможно.

Повечето компании се възползват от изключение в закона за борба с инверсията, което им позволява преместване на адрес в друга държава по време на сливане с друга компания, която не е американска, и чиято пазарна стойност е най-малко 25% от тази на американския партньор.

За Pfizer обединение с AstraZeneca може да даде възможността да се регистрира на чужд адрес. Фармацевтичният гигант отправи предложение за закупуване на конкурента си AstraZeneca на стойност от 105,6 млрд. долара.

Всъщност сделката между двете компании на този етап изглежда невъзможна, след като ръководството на AstraZeneca отхвърли офертата, но това само накара Pfizer да премине към „враждебни” предложения, изпращайки оферти към акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Да си пожелаем няколко от тях да се преместят в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още