IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обеща: Америка на първо място!

Новият американски президент обяви, че връща властта на хората и даде заявка за политика на протекционизъм

19:38 | 20.01.17 г. 11
<p>
	Доналд Тръмп по време на церемонията за встъпване в длъжност.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп по време на церемонията за встъпване в длъжност. Снимка: Ройтерс

Нова визия за управлението с Америка на първо място и политика на протекционизъм. Това обеща 45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп в първата си реч след полагането на клетва във Вашингтон.

„Ние, гражданите на Америка, сега сме се обединили в опит да възстановим тази страна за всички хора. Заедно ние ще определим курса на Америка и света за много години напред. Ще се сблъскаме с предизвикателства, с трудности, но ще се справим с тази задача“, каза Тръмп във встъпителните си думи към американците, след което благодари на предшественика си Барак Обама за помощта му при предаването на властта.

„Днешната церемония има много специално значение за мен, защото днес не просто предаваме властта между администрациите и партиите, а предаваме силата от Вашингтон и я връщаме към вас, към народа. Твърде дълго малка група от хора в столицата вземаше всички блага на властта, а хората носеха бремето“, каза още Тръмп.

„Страната ще се стреми към нещо голямо, няма да приемаме политици, които говорят и не правят нищо. Времето за празни приказки приключи. Сега идва моментът на действието. Не позволявайте на никого да ви казва, че това не може да се постигне“, допълни той.

По думите на Тръмп няма значение коя партия контролира правителството, а дали правителството се контролира от хората. Той обеща на всички американци да се превърнат във „властелини на нацията“, а забравените според него хора – вече да не тънат в забвение.

Новият американски президент посочи, че американците искат безопасност, работа, добро образование за децата си, но за много хора съществува друга реалност – бедност, престъпност, наркотици, които ограбват потенциала им.

Той подчерта, че САЩ са похарчили трилиони долари в чужбина и са обогатили други държави, докато Америка е губила работни места и инфраструктура, а средната класа на страната се е обезпаричила.

Тръмп обеща, че от днес ще наложи нова визия на управлението. „Америка ще бъде на първо място. Всяко решение, свързано с търговията, данъците, миграцията, международните отношения ще се взима в полза на американците“, посочи той.

Той обеща и защита на границите на страната, както и повече просперитет и сила.

„Ще следваме две прости правила – купувайте американското и наемайте американци. Ще търсим приятелства и добри отношения с всички страни по света, но с разбирането, че правото на всяка страна е да поставя своите интереси на първо място. Ще бъдем за пример, който всички да следват“, коментира новият американски президент.

Той допълни, че ще затвърди и всички съюзи, ще създаде нови и ще обедини цивилизования свят срещу радикалния ислямски тероризъм,за който обеща „да изтрие напълно от лицето на земята“.

„В основата на нашата политика ще бъде лоялността към САЩ. Чрез тази лоялност ще преоткрием нашата лоялност към всеки от вас. Когато Америка е обединена, никой не може да я спре“, заключи той.

Междувременно церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп беше белязана от протести. Част от събралите се групи чупиха витрини на магазини и прозорци на коли и се сблъскаха с полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ, съобщава Ройтерс. Хората от мирния протест изразяват мнение пред медиите, че Тръмп представлява корпоративните интереси, а не интересите на страната като цяло. 

След речта на Тръмп индексите на Wall Street забавиха темповете на ръст. Инвеститорите така и не чуха очакваните по-конкретни детайли за политиките на новия американски президент. Доларът тръгна надолу, като се търгуваше на ниво от 1,0682 долара спрямо еврото и 114,78 йени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Птица
преди 7 години
"За да нямаме никакви илюзии пред какво сме изправени, добре е да забележим, че след произнасянето на встъпителна реч венец на празната му душа и на безскрупулната му популистка кампания, първите действия на Тръмп като президент бяха: да свали от интернет страницата на Белия дом темите за климатичните промени, за правата на ЛГБТ хората, за гражданските права и да отмени механизма за подпомагане на закупуването на жилища от бедни семейства."http://terminal3.bg/pozharat-koito-shte-podpali-nashata-cherga/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
shinawatra
преди 7 години
Разбира се, че Америка и светът е в страхотна криза. Само моло*умник може да постави това под въпрос! Тръмп е човек от бизнеса и много ясно вижда локалната и глобалната ситуация. ПОКОЛЕНИЯТА, родени СЛЕД 1990-та трябва да знаят, че в момента се живее изключитлно тежко навсякъде по света, не само в БГ, никога не е било по-зле от сега преди 2008-*** и след 1944-та.. (като изключим може би "Голямата депресия")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Означава че българската "политическа класа" най накрая трябва да се захване да прави нещо ...кранчето на американското посолство спира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 7 години
То въпросът е какво означава това за Бг ? Щот на първо четене това означава по високи разходи за отбрана и по високи цени на петрола , което не бих казал че е нещо кой знае колко положително за БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Аз не знам как и дали Тръмп ще управлява успешно. Не знам как и дали ще успее да реализира обещанията си. Знам, че Хюсеин не изпълни нито едно от неговите и кликата зад него нямаше никакво право да слага негов приемник, още повече - по-тъ^п, по-некадърен и по-негоден физически!!!Аз коментирах великолепното представяне на Тръмп на церемонията - страхотна реч - 18 минути, без да погледне един път в някакви бележки, без да трепне и загуби за миг нишката на мисълта си, с осанка на истински лидер - цялата говноманифактура по представянето му за некъв клоун, *** и *** отидоха у задното отверстие на авторите си! Плюс това - безапелативен акцент върху християнската същност на мандата му - брутално послание към всички деца на дъгата, безполови трансджендъри, ислямисти, алабалисти и прочее гмеж! Властта на САЩ е християнска!Америка юбер алес! Това е!И Путин едно време, когато казваше, че Русия трябва да се върне като лидер в световните дела, пак беше пълно със скептици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
supertrader
преди 7 години
По какъв начин ще стане да се променят многото неща ? С голи изявления няма да стане, а Света вече е променен - работни места няма да се открият ако няма инфлация и икономически ръст, но за да има инфлация трябва да се създават нови пари и те да попадат в хората но не като дълг с лихви които за да върнат им трябват нови пари каквито никой не е създал и емитирал. Да го обясня с думи прости - емитирам 5 лева и ти ги давам в заем и ти ще ми върнеш 6, КАК ще стане когато 6 лева въобще не съществуват. Тръмп как ще промени тази грозна игра на ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 10
Атанасио
преди 7 години
Тръмп или не знае за какво става въпрос или е голям лъжец - популист ,и съм коментирал под статията през фейса ,че е дълго за тук - https://***.24chasa.bg/mnenia/article/6007639
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
мда и Сороспиите веднага му спретнали един "културен" Майдан за са, ей го на живо "протеста" само дет там ше ядат бахурата нема да е като в Украйна или Грузия, народа как има пушки ше има много заминали при Всевишния ако продължават в същия дух еврейските глобалистки душици ......LIVE Protest - Donald Trump Inauguration 2017 LIVE STREAM | TIMEhttps://***.youtube.com/watch?v=_GPYzTAj8zQ&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 9
Sandy
преди 7 години
Няма да се примерят и може да се опитат да го ликвидират. Иначе такъв човек ни трябва и нас да ни управлява, а не *** и нагъл селянин като Боко Тиквата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Бик в атака
преди 7 години
Има грешка в заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още