IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street c нови рекорди след речта на Джанет Йелън

Федералният резерв се стреми да не изненада с действията си пазара, смятат експерти

23:03 | 24.02.15 г.
Wall Street c нови рекорди след речта на Джанет Йелън

Индексите на Wall Street отчетоха нови рекордни стойности след изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, която посочи, че институцията няма да предприема резки действия спрямо лихвените проценти.

"Със сигурност имаше по нещо за всеки на пазара днес. Това (речта на Йелън – бел. ред.) оставя прозореца отворен за (покачване на лихвите през – бел. ред.) юни или септември", каза пред CNBC Арт Хоган, главен пазарен стратег в Wunderlich Securities.

Изявлението на Йелън дойде на фона на очакванията на много от пазарните участници, че централната банка на САЩ ще предприеме първото покачване на лихвите от 2006 г. насам с оглед на позитивните сигнали за икономиката в последните тримесечия.

Федералният резерв е критикуван от мнозина за използването на т.нар. "бъдещи насоки" на фона на заявката на институцията, че предстоящите действия ще са зависими от само и единствено от икономическите данни.

"Ако икономическите условия продължават да се подобряват, като Фед предвижда, FOMC ще започнe в един момент да обмисля увеличаване на лихвените проценти по федералните фондове среща по среща", каза още тя.

"Почти всеки ден на пазарите е задвижван от политиката на централните банки, независимо дали това е Фед, Европейската или Японската централни банки", каза Питър Боквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group. "Основните икономически показатели не влачат пазарите надолу", допълни той.

"За пореден път Йелън изглежда се опитва изключително трудно да убеди инвеститорите и участниците на пазара, че неизбежното увеличение на лихвените проценти вероятно ще се случи по-рано. Идеята е, когато Фед действа, те да не бъдат изненадани", каза Андрю Уилкинсън, главен пазарен анализатор в Interactive Brokers.

Инвеститорите останаха фокусирани и в тема номер едно за пазарите в момента – бъдещето на спасителната програма на Гърция. По-рано през деня стана ясно, че министрите на финансите на страните от еврозоната са одобрили удължаването на помощната програма за Атина с още четири месеца. Това стана по време на насроченото за днес телеконферентно заседание на еврогрупата, след като в сутрешните часове на деня гръцкото правителство представи в Брюксел подробния си план за реформи.

Пред депутатите в Европейския парламент председателят на еврогрупата Йерун Диселблум подкрепи плана за реформи, представен от гръцкото правителство, но предупреди, че за някои мерки, като създаването на функционираща система за събиране на данъци, е необходимо време и междувременно бюджетът не трябва да излиза "извън релсите".

Диселблум, който председателства срещите на финансовите министри от еврозоната, заяви, че списъкът е "първата стъпка" на Гърция към получаване на оставащия транш от спасителната програма и евентуалното договаряне на трети спасителен план.

Междувременно американското правосъдно министерство и Комисията по търговия със стокови фючърси започнаха разследване на най-малко 10 големи банки за възможно манипулиране на пазарите на благородни метали. Прокурори от правосъдното министерство изследват процеса на ценообразуване при златото, среброто, платината и паладия в Лондон, докато Комисията е открила гражданско разследване.

Банките са HSBC Holdings Plc, Bank of Nova Scotia, Barclays Plc, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co, Societe Generale, Standard Bank Group Ltd и UBS AG Group, посочва WSJ.

Благородните метали се търгуваxa смесено по време на сесията на Wall Street в понеделник.

Цените на петрола пък отново тръгнаха надолу след ръста в началото на сесията.

Акциите на Home Depot поскъпнаха с 4,06 на сто, след като веригата магазини за домашно оборудване представи по-силен от очакваното отчет за трите месеца до края на януари.

Comcast оповести печалба от 77 цента на акция за четвъртото тримесечие, което остана под прогнозите на пазара. Книжата на дружеството обаче поскъпнаха с 1,56%, след като годишният дивидент бе повишен с 11% до 1 долар за ценна книга.

Macy отчете печалба за тримесечието до края на декември 2014 г., която остана под пазарните очаквания. Акциите на компанията поевтиняха с 3,17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още