IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Федералният резерв ще определя лихвените равнища среща по среща

Трябва да се отървем от думата "търпение", що се касае до бъдещето на ставките, посочи председателят на централната банка на САЩ

19:15 | 24.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ се готви да преразглежда плановете си за лихвените проценти "среща по среща", заяви пред Банковия комитет на Сената председателят на институцията Джанет Йелън, цитирана от Ройтерс.

Изявлението дойде на фона на очакванията на много от пазарните участници, че централната банка на САЩ ще предприеме първото покачване на лихвите от 2006 г. насам с оглед на позитивните сигнали за икономиката в последните тримесечия.

Според Йелън Федералната комисия за открития пазар (Federal Open Market Committee – FOMC) вероятно ще задържи ставките през следващите месеци в опит да даде допълнителна гъвкавост на икономиката и да заглуши всяка потенциална "бурна" реакция на пазара.

Федералният резерв е критикуван от мнозина за използването на т.нар. "бъдещи насоки" на фона на заявката на институцията, че предстоящите действия ще са зависими само и единствено от икономическите данни.

"Ако икономическите условия продължават да се подобряват, като Фед предвижда, FOMC ще започнe в един момент да обмисля увеличаване на лихвените проценти по федералните фондове среща по среща", каза Йелън.

Доларът докосва сесиен връх след началото на изявлението на Йелън. Залозите, че Фед ще покачи още през септември 2015 г. лихвите, също се покачват, като според изследване на CME FedWatch 56% вярват в това. Преди началото на речта на Йелън равнището бе 54 на сто.

За разлика от протокола от заседанието през януари изявлението на председателя на Фед показа, че институцията трябва да се отърве от използването на думата "търпение", що се касае до бъдещето на лихвените проценти.

Ръководителят на централната банка потвърди, че инфлацията най-вероятно ще "спадне още в близкото бъдеще", преди да се ускори до 2% на фона на по-ниските цени на енергията и други фактори. "И все пак Фед ще продължи да следи отблизо развитието на инфлация", добави тя.

"Няма голяма промяна в мисленето на Фед, което може да се счита за по-малко миролюбиво спрямо последния протокол. Йелън имаше достатъчно възможност да звучи по-миролюбиво", заяви пред WBP Online Ерик Грийн, ръководител на звеното за икономически изследвания в TD Securities в Ню Йорк.

"Речта ѝ бе балансирана, предпазлива и оптимистична, всичко от което предполага, че основната теза ​​не се е променила", каза още Грийн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още