IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три фрази, с които Джанет Йелън може да изненада пазарите

Wall Street ще реагира, ако по време на изслушването си пред Конгреса, председателят на Фед проговори за вдигане на лихвите, по-скъпия долар и одита на банката

15:39 | 21.02.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Като цяло председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън получава високи оценки за публичните си прояви преди изслушването й в Конгреса, но не може да се отрече, че не е имало грешки, пише MarketWatch.

Кой може да забрави доклада на Фед от лятото на 2014 г., който постави под съмнение високите цени на акциите на социалните медии и биотехнологичните компании? Оттогава Йелън избягва да се впуска в конкретика, когато става дума за цени на акции.

Като имаме това предвид, има няколко начина, чрез които Йелън може да привлече вниманието на Wall Street по време на изслушването си пред Конгреса във вторник и сряда следващата седмица.

Време е да вдигаме лихвите

Йелън би изненадала пазарите, ако каже, че е дошъл моментът за вдигане на лихвените проценти. Wall Street започна да мисли, че първото покачване на ставките може дори и да не се случи през 2015 г., след като протоколът от последното заседание на Фед издаде, че тонът на централните банкери е по-миролюбив.

Йелън и нейните колеги могат да предпочетат да подходят по-умерено, когато увеличават лихвените проценти, считайки, че така процесът ще протече по план. Освен това те може би се притесняват, че рекордно ниските лихвени проценти изкривяват капиталовия пазар или пък че създават балони.

Измененията на валутния курс оказват влияние

Йелън може да изненада анализаторите, ако дискутира негативните последици за икономиката от поскъпващия долар.

През 2014 г. американските пари започнаха да поскъпват спрямо всички валути, а трендът се пренесе и през новата година. Ако Фед увеличи лихвите, курсът на долара също ще тръгне нагоре.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо шест конкурентни валути, се покачи плавно от 79, колкото бе през май 2014 г., до над 94 в петък.

Говоренето за долара е нещо, от което Фед се опитва да избяга. Но някои икономисти считат, че негативното въздействие от по-скъпия долар става все по-трудно за игнориране.

Главният икономист на Alpha Economic Foresights Брайън Бетюн смята, че силният долар потиска иначе ниската инфлация, променя в негативен план перспективите пред икономическия растеж и създава натиск върху маржовете на печалбите на компаниите.

Ако искате да ни одитирате, направете го

Йелън може да изненада членовете на Конгреса, ако спре да се противопоставя на мярката „одитирайте Фед“, както е известна в американското законодателство. Законопроектът би позволил на Сметната палата на САЩ да проучи как централната банка е постигнала споразумение за лихвените проценти.

Но малцина икономисти считат, че Йелън ще отстъпи.

„Фед няма какво да крие. Йелън трябва да каже – ако искате да приемете закон, чрез който да ни одитирате, направете го“, заявява главният международен икономист на Mesirow Financial Адолфо Лауренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тва в кво вярваш ти или аз е без значение в бъдеще няма да има резервна валута на една страна само. Ще има кошница от валути плюс метали стига толкова аванта вече с тея резервни валути. Няма само да се пълнят гушите на едните само или всички големи по равно или в канала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
ако не е американския долар, в другите международни валути в които вярвам, а едвали и при други хора е така, това са швйцарския франк, британската лира и австралийския долар. или може би ти имаш някое друго предложение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
и четвъртата фраза .... "Долара вече не е световен резерв, можете да си отдъхнете" .... :))Защото другите три фрази няма да се случат нит лихви нит одит на FEDa ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
да ама ако долара се вдигне до 1:1 с еврото и в същото време вдигнат и лихвите идва времето на спукване на нови балони, особено на тези на петролните компании. т.е. за да стане трябва и цената на петрола да се вдигне, но тогава, ако наистина търсенето намалява в световен мащаб, това би допринесло за още по-ниско търсене. или нещата не са толква просто колкото си мислим че биха били ако наистина имаше свеободна пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 9 години
Не мога да разбера защо водещи икономисти гадаят кога ще се вдигнат лихвите в САЩ и колко дълго ще е силен доларът Няма нужда от гадаене При първите признаци на повишаваща се инфлация която застрашава че ще бъде премината границата от 2 % ФЕД ще започне да повишава лихвите Като се има в предвид засилените обороти на американската икономика и нарастващите доходи на американците това вероятно ще стане през 4 тримесечие на 2015 г Силния долар -силата на долара ще зависи от силата на американската икономика Вероятно към края на годината 1 долар = 1 евро = 1 швеицрски франк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още