IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските инвеститори очакват по-високи лихви в средата на годината

Промяната в очакванията относно изменението на лихвените проценти в САЩ подготвя почвата за по-висока пазарна волатилност

09:40 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Американската централна банка трябва да измисли начин, чрез който да подготви пазарите за покачването на лихвите без да изнервя инвеститорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американската централна банка трябва да измисли начин, чрез който да подготви пазарите за покачването на лихвите без да изнервя инвеститорите. Снимка: Ройтерс

Американските инвеститори се подготвят за първото покачване на лихвените проценти това лято, след като подобряващите се условия на пазара на труда в най-голямата икономика в света засенчват опасенията относно забавящия се глобален растеж, пише Financial Times.

Настроението сред инвеститорите се промени. Те очакваха, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще започне да затяга курса на паричната политика към края на 2015 г. или в началото на 2016 г. Смяната на настроението идва след публикуваните в петък данни за пазара на труда. Те показват силен ръст на работните места и заплатите.

Промяната в очакванията относно изменението на лихвените проценти в САЩ подготвя почвата за по-висока пазарна волатилност. Това може да се случи, тъй като Фед може да започне да работи по затягането на цикъла, докато редица други централни банки разхлабват курса на паричната политика, за да се справят със слабия икономически растеж.

Освен това американската централна банка трябва да измисли начин, чрез който да подготви пазарите за покачването на лихвите без да изнервя инвеститорите, които наляха стотици милиарди долари в позиции, които извличат ползи от по-ниските лихви.

Към момента пазарът на лихвени фючърси в САЩ оценява вероятността централните банкери да променят разходите по кредитите до юни на 65%. По-рано през месеца 40% залагаха, че Фед ще повиши лихвите до средата на годината. 

Забавящият се глобален растеж, дефлационният натиск и понижаващите се доходности по облигациите – най-вече в еврозоната, където редица емисии вече носят отрицателна възвръщаемост, в края на миналата година доведоха до отдръпване от американския пазар на държавни ценни книжа.

Сега тази взаимовръзка изглежда уязвима, след като инвеститорите в американски ДЦК, преструктурираха вложенията си в навечерието на покачването на лихвите, поставяйки основните за по-висока пазарна волатилност.

„Лихвите са твърде ниски, а инвеститорите направиха грешка, като мислеха, че Фед ще затегне курса на монетарната политика в края на тази година или през 2016 г.“, коментира пред FT управляващият директор на Halyard Asset Management Майкъл Кастнър. „Ще видим как инвеститорите разпродават облигации с по-кратък срок, а лихвените проценти растат, след като отразят възгледа, че Фед може да затегне цикъла доста по-рано в сравнение с това, което мнозина предполагат.“

Ситуацията за Фед се усложнява заради огромните структурни промени, които настъпиха на пазара на облигации през последните години. Например, инвеститорите купуваха високодоходни корпоративни облигации за стотици милиарди долари, като в същото време банките, които търгуват за своя сметка, не оказват голяма подкрепа на пазара.

„Имаме пазар на корпоративни облигации, който е голям почти толкова, колкото този на щатските ДЦК“, заявява дългогодишен трейдър на облигационните пазари. „Не само че е налице голяма независимост между централните банки, но има такава и между пазарите.“

Ключов индикатор относно очакванията за курса на политиката на централната банка е доходността по 5-годишните щатски ДЦК. В петък доходността скочи с 15 базисни пункта до 1,45%, обръщайки последната негативна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още