IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ адмирира ефектите от неконвенционалните политики на Фед

Вербалните интервенции дават достатъчно време за реакция на пазарите по много предвидим и организиран начин, посочи Фондът

21:58 | 08.01.15 г.
МВФ адмирира ефектите от неконвенционалните политики на Фед

Програмата за изкупуване на активи на централната банка на САЩ е имала много по-голям ефект върху капиталовите потоци към и от развиващите се пазари в сравнение с конвенционалните мерки в миналото, показа нов доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

"След като САЩ прибeгнаха до нестандартната паричната политика, ефектите върху цените на активите и капиталови потоци бяха значителни", отбелязаха икономистите на МВФ Дзяциен  Чен, Toмазо Манчини-Грифоли и и Ратна Сахай.

"Това не е така, тъй като позицията на паричната политика. Ние считаме, че по-големите положителни ефекти произтичат повече от структурни фактори, като например използването на нови инструменти (покупки от активите – бел. ред.)", посочиха те.

Анализът подчерта важността на политиката на общуване на централните банкери, които чрез действията си дават достатъчно време за реакция на пазарите по "много предвидим и организиран начин".

"Ясното комуникиране на централната банка е от ключово значение за минимизиране на проблемите", посочиха авторите на изследването. "За да се намали ефекта от пазарните изненади, Фед и другите централни банки от развитите икономики следва да се съсредоточат върху минимизиране на шоковете върху доходността на държавните облигации, когато бъат предприети неконвенционални монетарни политики."

Федералният резерв понижи лихвените проценти до нула през декември 2008 г. и стартира три последователни кръга на покупки на активи с цел стабилизиране на пазарите по време на финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още