IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Ниската инфлация няма да ни попречи да вдигнем лихвите

Ниските цени на петрола и възстановяването на пазара на труда ще стимулират икономиката на САЩ, смятат членовете на Федералната комисия за отворения пазар

08:27 | 08.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) може да започне да покачва лихвените проценти дори и при текущото потиснато състояние на инфлацията, издава протоколът от последното заседание на централните банкери, предава CNBC.

По време на декемврийската си среща членовете на Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, FOMC) не увеличиха лихвите, но някои от банкерите коментираха, че условията се променят.

Документът разкрива още, че използването на думата „търпелив“ в становището, публикувано след срещата, е щяло да изпрати сигнал към пазарите, че Фед не е готов да вдига лихвите поне в следващите няколко заседания. По време на пресконференцията след това председателят Джанет Йелън заяви, че има предвид две заседания.

„Повечето от участниците в срещата се съгласиха, че ще бъде полезно да се заяви, че FOMC ще бъде търпелива преди да започне да нормализира курса на паричната политика“, пише в документа.

Банкерите отбелязват, че подобен изказ ще предостави повече гъвкавост за приспособяване на политиката в отговор на наличната информация в сравнение с предходния изказ, който обвързваше началото на нормализирането на курса с края на програмата за покупка на активи.

На Wall Street има консенсус, че централната банка най-вероятно ще започне да вдига близо нулевите лихви в средата на 2015 г., въпреки че ниската инфлация подхрани спекулациите, че това може да отнеме повече време.

Някои от членовете възразяват, заявявайки, че Фед трябва да си позволи дори по-голяма гъвкавост за действие, каквото позволяват икономическите условия.

„Някои участници считат ревизирания тон на изказа за рисков по отношение неоправданата концентрация на пазарните очаквания относно времето за първото покачване на лихвите по федералните фондове до средата на 2015 г., както и за неадекватен заради това, че се допуска, че икономическите условия може да се развият по начин, който би могъл да наложи определянето на по-ранна или по-късна дата за увеличаването на лихвите“, гласи още протоколът.

Банкерите сигнализират, че се нуждаят от увереност, че инфлацията ще се придвижи към двата процента. Що се касае до икономиката – членовете на FOMC считат, че ниските цени на петрола и възстановяването на пазара на труда ще я стимулират. Фед очаква инфлацията да остане потисната, въпреки че приема текущия спад в цената на енергийните суровини и поскъпването на долара за временни.

Според централните банкери слабият растеж в глобален мащаб е основната заплаха за продължителността на ръста на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Просто ги е шубе да вдигат лихвата, а и сега се очертава сравнително дълъг период на силен долар (6-9 месеца), да не им дреме особено... могат спокойно да си протакат в следващите 6-9 месеца и да си дърдорят глупости и да плашат гаргите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Biso
преди 9 години
В речта си при встъпване в длъжност, Джанет Йелън казва, че по нейно мнение в края на 2015 лихвата ще бъде около 2,5-3%. А при сегашното състояние на финансовата система, лихва от 2,5-3% означава финансов колапс. След това се е опитала да завоалира малко думите си с обяснения, че все пак няма така да повишават лихвите и т.н. и т.н.. Но всички са разбрали какво предстои.В тази връзка предположенията са две: Или първо ще има крах на борсата и след това ще започнат да вдигат лихвите. Или първо ще вдигнат лихвите и след това ще последва крах на борсата.И понеже никой няма да разреши на Джанет Йелън самостоятелно да устрои крах на борсата, то надделява заключението ( най-вероятно тя очаква ), че първо ще има крах и после ще започнат да вдигат лихвите, за да няма висока инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
d333
преди 9 години
Така е, който живее на бързи обороти, бързо и умира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
нищо, просто си лаят месеца при тях е макс 1.0% ако ги вдигнат повече и QE 658 няма да им стигне.Може да ги вдигнат от 0.25% на 0.50% и да кажат видяхте ли са, че можем и кат глътнат вода борсите им с пенсионните им фондове и ше ги смъкнат пак .... :)) Отиват си просто пичовете бавно и славно .... държава на нема и 300г. и се прееба от .. до ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Идеално - какво още чакате? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още