IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската икономика - оазис в пустинята и през 2015 г.

Вижте петте основни тенденции за стопанството на САЩ през новата година според MarketWatch

16:05 | 02.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Американската икономика - оазис в пустинята и през 2015 г.

През 2014 г. икономиката на САЩ най-накрая получи голям прилив на енергия след най-слабото възстановяване от Втората световна война насам, а 2015 г. се очертава да бъде още по-добра.

Ето пет неща, на които потребителите и инвеститорите могат (вероятно) да разчитат през 2015 г. според MarketWatch.

Икономиката ще нарасне с 3% за първи път от 10 години

САЩ вероятно са добавили към 3 милиона работни места през 2014 г. - най-голямото увеличение от 1999 г. Скокът в създаването на работни места, който се очаква да продължи и през 2015 г., със сигурност ще подхрани потребителските разходи. За това ще допринесе и сривът в цените на бензина.

Ръстът в потреблението на свой ред ще подтикне предприятията да наемат и да инвестират повече, за да посрещнат нарастващите продажби. Резултатът: САЩ вероятно ще постигнат растеж от повече от 3% за първи път от 2005 г. насам.

"Следващите две години може да бъдат най-добрите две от поне десетилетие. Очевидно има много доказателства, че икономиката набира силна инерция", коментира Бърнард Бомол, главен икономист на Economic Outlook Group.

Може би най-голямата заплаха за сценария с растеж от 3% би било изненадващо бързото увеличение на лихвените проценти, но изглежда Федералния резерв е малко вероятно да предприеме агресивни действия през 2015.

Заплатите в крайна сметка ще нараснат след години на стагнация

Една от основните спънки пред икономиката през последните четири години бяха стагниращите заплати. Заплащането на час се повишаваше с 2% годишно при дългосрочен среден темп на ръст от 3%.

Това най-накрая ще се промени. С увеличаване на заетостта и намаляване на безработицата, предприятията ще трябва да разширят персонала си, за да не загубят продажби спрямо конкурентите.

"Където и да отида собствениците на предприятия предвиждат увеличаване на търсенето", споделя Гас Фочър, старши икономист в PNC Financial Services. "Бизнесът ще трябва да повиши заплатите, за да привлече или запази персонала."

Бизнесът вече реагира: Свободните позиции през ноември достигнаха второто най-високо ниво от 14 години насам. Друг сигнал е, че хората напускат работа с най-бърз темп през последните пет години. Изследванията показват, че хората, които се отказват от една работа в полза на друга, обикновено го правят, защото им се предлагат по-високо заплащане.

Резкият спад в безработицата ще започне да изглежда реален

Нивото на безработицата спадна през последните три години до 5,8% от 8,6%, но почти никой, включително и Федералният резерв, не смята, че пазарът на труда е наистина толкова стабилен.

Около 18,1 млн. души, например, искат добра работа на пълно работно време, но не могат да си намерят - необичайно висок брой 5,5 години след рецесията. И въпреки резкия спад на броя на хората без работа от над шест месеца, тази цифра все още е по-висока, отколкото когато и да било преди рецесията от 2007-09 г.

Равнището на безработица вероятно няма да падне толкова бързо през 2015 г., според икономистите, особено ако повече хора влизат в работната сила, защото работните места са по-лесни за намиране.

Още един голям прилив на наемане обаче, подобен на този от 2014 г., ще направи ниската безработица по-правдоподобна. "До края на следващата година ще достигнем ниво на безработицата между 5% и 5,5%, и то наистина ще се почувства осезаемо", казва Фочър.

Инфлацията (или дефлацията) няма да надигне глава

Увеличението на производството на петрол, заедно с по-бавния растеж в световен мащаб, накара цената на петрола да се срине от над $100 за барел през лятото на едва $50 за барел в края на 2014 г. Това обърна тенденцията за покачване на инфлацията в САЩ от началото на миналата година.

"Това е несъмнено положително за домакинското потребление", посочва Нийл Дъта, главен икономист в Renaissance Macro Research. "Хората ще имат повече пари за харчене."

Цените на петрола може и да отскачат през 2015 г., но почти със сигурност няма да се върнат до 100 долара за барел в скоро време. Така евтиният петрол ще продължи да подклажда възстановяването в САЩ.

По-бързият растеж трябва също така да разсее притесненията за друг призрак за Фед – дефлацията. "Не е възможно да има дефлация в една икономика, растяша с над 3% и добавяща най-много работни места от 1990 г. насам", изтъква Бомол.

САЩ ще се представят добре дори и останалата част от света да не го направи

Бавният растеж в целия свят няма да навреди на САЩ толкова много. Американският износ може да спре да расте или дори да спадне, но това ще се компенсира от по-малкия внос на петрол заради спада в цените на петрола. Така че търговският дефицит е малко вероятно да бъде допълнително засегнат.

Въпреки че външната търговия съставлява по-голям дял от икономиката от всякога, САЩ са по-изолирани от почти всеки по-голям конкурент в Европа и Азия. Редица ежедневни потребителски покупки, като прически, химическо чистене, финансови консултации и хранене, са практически имунизирани срещу чуждестранната конкуренция.

Резултатът: най-голямата икономика в света все още може да функционира като оазис в пустинята въпреки твърденията на някои пророци, че тези дни са минало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 9 години
Обучение на неграмотници:1. Защо има световни кризи? Защото САЩ печатат като луди долари!2. Защо САЩ излизат лесно от тия кризи? Защото печатат още долари!Балона се надувааа..., надувайте момчета, да стане на парчетаааа... БУММММ!!!http://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
В САЩ ще бъде зрелищно... 2008ма ще ни се стори като хлъцване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ей го оазиса .... нема ядове, така и леля ми в пияно състояни мое прай икономики, като някой друг плаща сметкатаUS Debt Soars By $100 Billion On Last Day Of 2014, Hits Record $18.14 Trillionhttp://***.zerohedge.com/news/2015-01-02/us-debt-soars-100-billion-last-day-2014-hits-record-1814-trillionдо 2020 една 50 стка може да удари джакпота там. И тука *** ше ми обясняват, че тея не били комунисти, а то - печелиш според възможностите, а харчиш според потребоностите ..... ше ги *** и в оазиса и в чудото аз тях .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
САЩ ще се представят добре дори и останалата част от света да не го направи-------------------------------------------------------------------------------иибаси и змията, ииибаси и маматаhttps://***.youtube.com/watch?v=fjGG5Mrb6jMнема нема на тея САШш ше си напраа едни мантри и ше си ги цитирам всяка сутрин иибасии силата *** мамата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още