IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Twitter Дик Костоло напуска поста

Съоснователят Джак Дорси поема временно управлението, докато не се намери заместник на Костоло

10:00 | 12.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	51-годишният Костоло напуска шефското място в Twitter. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

51-годишният Костоло напуска шефското място в Twitter. Снимка: Ройтерс

Социалната мрежа за кратки съобщения Twitter търси нов изпълнителен директор. Досегашният – Дик Костоло, напуска шефския пост след сериозния спад на курса на акциите и постоянната критика от страна на акционерите. Мястото му засега ще бъде заето от съоснователя на социалната мрежа Джак Дорси. Той ще поеме компанията на 1 юли, но временно – докато не бъде намерен заместник на Костоло. 

Борсата отпразнува решението със скок на цената в следборсовата сесия от около 8%.

Разочароващи резултати и съмнения относно бизнес стратегията причиниха от известно време недоволство сред инвеститорите. Twitter отчете през първото тримесечие загуба от 162 млн. долара и не изпълни собствените си очаквания по отношение на продажбите. Компанията има 302 млн. активни потребители и расте по-бавно, отколкото се надяват инвеститорите ѝ. Социалната мрежа излезе на борсата в Ню Йорк през 2013 г., но оттогава цената на акциите на компанията се срина с близо 30% и в момента книжата се търгуват на нива под тези от дебюта на борсата. 

Въпреки това моментът на оставката е изненадващ, особено след като Twitter не разполага с кандидат за наследник. В конферентен разговор 51-годишният Костоло обяви, че е решил да се оттегли без конкретен повод за това. За неговото място ще се търсят вътрешни и външни кандидати, обяви компанията.

Костоло обяви, че е уведомил за първи път миналата година борда за плановете си. Той няма да получи обезщетение и след оттеглянето си ще се откаже от своите опции върху акции на стойност около 16 млн. долара. През декември и януари обаче стана ясно, че Костоло вече се е разделил с акции на стойност около 10 млн. долара.

Мениджърът ще остане член на Управителния съвет, обяви Twitter. Той е начело на компанията от есента на 2010 г. Сред заслугите му е фактът, че е внесъл ред в компанията при старта ù и е допринесъл за напредък в търсенето на бизнес модел. Twitter възнамерява да печели пари преди всичко с платени туитове, които компаниите могат да пускат в потока с новини на потребителите.

Сега надеждите са отправени към съоснователя на Twitter Джак Дорси. „Не предвиждам засега промяна на стратегията или линията на развитие“, заяви той. Дорси пуска първия тиут през 2006 г. и в периода май 2007 г. до октомври 2008 г. бе председател на борда на директорите. След това основава услугата за плащания Square, която ще продължи да ръководи. 

В американските медии се появиха спекулации, че Twitter може да бъде погълнат от по-голям конкурент. Структурата на акциите прави едно придобиване сравнително лесно, писа New York Times. Крис Сака, дългогодишен инвеститор в Twitter, заяви пред Bloomberg, че компанията би била добра сделка за придобиване за Google. Други считат за възможно 38-годишният Дорси да остане за постоянно на мениджърската позиция. Друг от тримата водещи мениджъри – Ейвън Уилямс, ще помага на Twitter в търсенето на нов директор, поясни компанията. 

Междувременно  Twitter потвърди бизнес целите си за второто тримесечие. Компанията очаква да реализира приходи в размер между 470 и 485 млн. долара.

В четвъртък Twitter обяви още една новост – ограничението от 140 знака за директни съобщения между потребителите ще бъде отменено. То обаче остава за обществено видими туитове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още