IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP съкращава над 2 000 служители?

Най-големият производител на софтуер в Европа прави второ преструктуриране заради силната конкуренция на пазара, твърди Bloomberg

12:29 | 06.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
SAP съкращава над 2 000 служители?

Германският технологичен концерн SAP възнамерява да съкрати около 2 200 души като допълнение към сходно решение за съкращения от миналата година. Най-голямата софтуерна компания в Европа пренасочва бизнеса си към по-малко доходоносни апликации, достъпни чрез интернет, за да остане конкурентна, предава Bloomberg.

Общият брой на засегнатите отговаря на приблизително 3% от общия брой служители в SAP по целия свят, които са 74 000, твърди директор "Човешки ресурси" Щефан Рис. Не е ясно колко от работните места ще отпаднат на домашния пазар на компанията – Германия.

„Не става дума за намаляване на разходите, а по-скоро за пригоденост към бъдещето“, заявява Риес в интервю.

Орязването на персонала е второто в SAP по време на управлението на главния изпълнителен директор Бил Макдермот. Продажбите на софтуер за бизнес клиенти под традиционни лицензи отстъпват място на продукти, които се отдават под наем при договори, наречени облачен компютинг.

Доставяният от мрежата софтуер, при който плащанията се разсрочват, има нужда от инженери с други програмни умения и намалява приходите в SAP. Компанията е най-големият производител на апликации за управление на вериги, финансови институции и човешки ресурси.

Освен че ще търси нови места за засегнатите служители SAP ще предложи препоръки и програми за ранно пенсиониране, заяви Рис. Той отказа да коментира колко ще струва преструктурирането.

Акциите на SAP поевтиняха с 0,2% до 63,46 евро към 12:00 часа българско време. До четвъртък от началото на годината те бяха поскъпнали с 9,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още