IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAP занижи целевата си печалба

Инвестициите на германския софтуерен концерн в облачни услуги се изплащат по-бавно

11:01 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SAP занижи целевата си печалба

Германският софтуерен концерн SAP отново ще трябва да направи компромис по отношение на ръста си през идните години заради разширяването на облачния бизнес.

Оперативната печалба през 2017 г. ще възлиза на между 6,3 и 7 млрд. евро при общи приходи до най-много 22 млрд. евро, съобщи базираната във Валдорф компания във вторник, цитирана от DPA.

Концернът не назовава конкретни нови цели за маржа си на печалбата, но според данните това би съответствало на оперативна печала от 31,8% от приходите. Досега официално заложената цел бе за оперативен марж от 35% при приходи от над 22 млрд. евро. 

Причината е преобразуването на продуктовата гама към софтуер по заявка от интернет. Много клиенти се обръщат към облачния софтуер, а приходите на SAP от него се разпределят в няколко години. Това отчасти е за сметка на традиционния бизнес с лицензии за софтуер, който е постоянно инсталиран и при придобиване се плаща напълно от клиентите.

И за тази година компанията не очаква сериозен ръст на печалбата. След коригираните 5,64 млрд. евро за 2014 г., сега световният лидер на пазара за корпоративен софтуер очаква печалба в диапазона от 5,6-5,9 милиарда евро. Приходите от продажби в облачния бизнес трябва да нараснат двойно спрямо предходната година и да достигнат 2 милиарда евро.

До 2020 г. приходите на софтуерния концерн трябва да се повишат до 26-28 млрд. евро, заяви изпълнителният директор на SAP Бил МакДермот. От тях между 7,5 и 8 млрд. евро трябва да се падат на бизнеса с абонаментни модели. 

Много анализатори очакваха Бордът на директорите да отложи целта за постигане на марж от 35% за 2020 г. Но до тогава оперативната печалба няма да се повиши съществено като дял от продажбите. С общи приходи от 26-28 млрд. евро SAP очаква оперативна печалба от 8-9 милиарда евро. Въпреки това SAP е сред най-бързо развиващите се облачни компании, заяви Макдермот. 

През миналата година световният лидер в бизнес софтуера увеличи изчистената от специални ефекти оперативна печалба с три процента до 5,64 млрд. евро, обяви SAP още на 12 януари. При приходи от 17,6 милиарда евро това съответства на оперативен марж от 32,1%. Без специалните фактори, като например отписвания на придобити дружества, оперативната печалба се е свила с три процента до 4,33 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още