IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йотингер препоръча на Германия да не се отказва от шистовия газ

Според еврокомисаря Европа може да задоволява чрез него една десета от енергийните си нужди, ако преодолее опасенията си

10:35 | 07.07.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Йотингер препоръча на Германия да не се отказва от шистовия газ

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер препоръчва на Германия да не се отказва от добива на шистов газ, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като цитира германския вестник Bild am Sonntag, за който Йотингер е дал интервю.

Според еврокомисаря Европа може да задоволява една десета от енергийните си нужди чрез фракинг на шистов газ, ако преодолее опасенията си.

Миналата седмица стана ясно, че Германия планира да забрани проучването и добива на шистов газ чрез фракинг на дълбочина по-малка от 3 хил. м до 2021 г. За вдигане на забраната може да се мисли след 2021 г., в зависимост от новите, модерни технологии за добив.

Wall Street Journal подчертава, че в Германия се използва фракинг от 60-те години на миналия век, за да се максимизират добивите от конвенционалните залежи на синьо гориво. Германците обаче нееднократно са изразявали опасенията си за евентуално замърсяване на водите заради разработването на неконвенционални въглеводороди.

Забраната за добива на шистов газ чрез фракинг беше залегнала и в коалиционното споразумение на канцлера Ангела Меркел със социалдемократите. Правителството се обедини около мнението, че „използването на токсични субстанции“ за добив на нефт и газ е рисковано.

И преди Йотингер е предупреждавал Берлин да не изключва възможностите за добив на шистов газ. Еврокомисарят винаги е изтъквал, че добивът на шистов газ може да намали зависимостта на Германия и Европа от доставките на руско синьо гориво, припомня euractiv.com.

Същевременно германският бизнес се притеснява за конкурентоспособността си заради цените на енергията на фона на по-ниските цени в САЩ.

Преди две години Федералният институт по науките за Земята оцени запасите на Германия от шистов газ в рамките на 700 млрд. до 2,3 трлн. куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 9 години
фракингът с отровни гадости е опасна технология, а дупченето - както го правят сега - изключително непроизводително и ограничено като възможности за достигане до подземни залежи. Бъдещето на отрасъла е в мултиплексираното сондиране /метод за едновременна работа през един сондаж/ но, масовите *** нехаят. Предлагал съм на не една компания но, американци, руснаци, немци и/или други, когато са решили, никой не може ги накара да си размърдат ... абе там, кой с каквото си мисли, че мисли.Пожелавам им успех в безхаберието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още