IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран привлича все по-силно вниманието на западните петролни компании

Гърция, Италия и Франция са сред първите, които водят преговори за покупка на петрол и за инвестиции в Иран

13:00 | 08.02.16 г.
Иран привлича все по-силно вниманието на западните петролни компании

С вдигането на западните санкции Иран става все по-интересна държава за петролните и газовите компании, които не само търсят начин да закупят суровина, но и планират инвестиции в развитието на петролни съоръжения, както и на нови находища.

Една от тях например е френската Total. Иранският министър на петрола Бижан Намдар Зангане коментира, че гигантът е проявил интерес към терминала за втечнен газ в страната, пише Natural Gas Europe.

Иран започна строителството на съоръжението през 2007 г. и вложи в него към 2,5 млрд. долара. Заради наложените санкции срещу страната обаче работата по него беше спряна, като само около половината от планираните дейности по терминала са изпълнени. Капацитетът на терминала е около 10 млн. тона втечнен газ годишно.

Допълнително Total е пред финализиране на сделката за закупуване на петрол с National Iranian Oil Company (NIOC). Договорът ще бъде подписан на 16 февруари и по силата му Total ще получава по 160 хил. барела петрол на ден.

Зангане очаква в Иран да пристигнат и представители на италианската Eni, които да подпишат договор за покупката на 100 хил. барела петрол на ден, а италианската рафинерия Saras проявява желание да купува по 60-70 хил. барела на ден от Иран.

Техеран скоро ще върне позициите си и на гръцкия пазар, посочва Press TV. До налагането на санкциите през 2011 година гръцката Hellenic Petroleum беше един от най-големите европейски клиенти на Иран, изкупувайки към 20% от петрола, внасян в Европа.  

Сега рафинерията беше първата, която подписа договор с NIOC за доставка на петрол след вдигането на западните санкции. 

И Атина не скрива апетитите си да се превърне във фактор при вноса на енергийни суровини от Иран в Европа. В момента гръцкият премиер Алексис Ципрас е на двудневно посещение в Иран, като една от основните теми на разговорите му е енергетиката. Според гръцкото издание „Катимерини“ в резултат на разговорите Hellenic Petroleum може да възстанови вноса на ирански петрол още през втората половина на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още