IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ: Пренаситеният петролен пазар ще потиска търсенето до 2020 г.

Организацията не очаква цената на суровия петрол да достигне 80 долара за барел до края на десетилетието и дори допуска цени от 50 долара

10:58 | 10.11.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролният пазар ще остане пренаситен до края на десетилетието, след като непрестанните опити за по-чисти горива и по-голяма ефективност засенчват ефекта от по-ниските цени, пише Financial Times, като се позовава на последния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В годишната си прогноза, която се следи зорко от анализаторите, МАЕ посочва, че търсенето на петрол ще расте с по-малко от 1% годишно между 2015 г. и 2020 г. Това е по-бавно темпо от нужното, за да се свие свръхпредлагането, което свали цените до многогодишни дъна.

Забавянето на растежа на търсенето на петрол идва след 15-годишен прираст на потреблението, движен от рязката индустриализация на Китай и други развиващи се пазарни икономики. Но Пекин сега обръща гръб на замърсяващите горива за сметка на по-ниско енергоемък растеж, тъй като се придвижва към икономика, която да бъде базирана на потреблението.

Според основния си сценарий, при който излишното предлагане се стопява бавно, МАЕ не очаква цената на суровия петрол да достигне 80 долара за барел до 2020 г. След 2020 г. се очаква търсенето на петрол да се забави и почти да спре, като МАЕ изчислява, че ще се покачи само с 5% в следващите 20 години.

МАЕ предрича, че търсенето на петрол няма да достигне 103,5 млн. барела на ден до 2040 г. В момента е 94,5 млн. барела на ден. Растежът ще бъде движен от завръщането към по-високите цени, опитите за постепенното елиминиране на субсидиите и преминаването към алтернативни горива – особено в развитите пазари. Същевременно глобалният пазар на петрол остава пренаситен с поне 1 млн. барела дневно.

Общото търсене на петрол от страна на САЩ, ЕС и Япония ще спадне с близо 10 млн. барела дневно до 2040 г., гласи докладът на МАЕ.

Обещанията, дадени в навечерието на разговорите относно климатичните промени в Париж през декември, ще бъдат допълнителен катализатор за преминаването към нисковъглеродна икономика и енергийно ефективно бъдеще, коментира изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, който зае поста през септември.

„Големите енергийни компании подценяват ефектите от всички тези неща от страната на търсенето“, смята той.

Бирол коментира, че евентуален период с ниски цени на петрола не е изключен. В сценария на МАЕ със запазване на цените на петрола на ниско ниво цените могат да останат близки до 50 долара за барел до края на десетилетието и да не се покачат до 85 долара до 2040 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Точно преди година и половина същите тия ни пееха друга песен.Какво нещое пропагандата и дезинформацията ,всички се бяха настроили за 150-200,ато ще гони 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още