IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът остава под натиск на фона на преговорите около ядрената програма на Иран

Златото продължи с разпродажбите и през отминалия ден

11:10 | 31.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът остава под натиск на фона на преговорите около ядрената програма на Иран

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки започнаха новата седмица без ясна посока. Щатският петрол завърши сесията с минимално понижение в цената си, след като още по време на азиатската търговия си личеше натискът върху суровината.

Новината, която оказа най-силно влияние върху пазарите през изминалия ден бе свързана с подновяването на преговорите за иранската ядрена програма. При едно позитивно развитие на ситуацията цената на петрола ще бъде поставена под нов натиск, тъй като западните страни ще бъдат принудени да премахнат ембаргото върху ирански петрол, което автоматично ще доведе до повишаване на предлагането на световния пазар.

Известна подкрепа на суровината оказа новината за потребителското доверие в еврозоната. В един бъдещ период се очаква стабилизирането на европейската икономика да осигури силен, възходящ импулс на цената на петрола, увеличавайки търсенето на суровината в региона. Данните за потребителското доверие отчетоха солидно повишение до – 3,7 пункта за февруари.

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец май приключиха на ниво от 48,58 долара за барел. На горната графика можем да видим как силното ниво на съпротива около 54,30 долара за барел остава трудно за преодоляване. Като допълнение около тази ключова граница на съпротива за петрола се намира и 89-дневната движеща се средна, която прави пробивът над 53 долара за барел още по-труден.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото продължи с разпродажбите и през отминалия ден. По всичко личи, че негативните настроения от сесията в петък успяха да се прехвърлят и към новата седмица, след като благородният метал записа втори пореден ден на отрицателна територия. Основната причина за това негативно движение е очакваното увеличаване на лихвените нива в САЩ. Засега от институцията отлагат тази важна стъпка, но моментът, в който лихвите ще бъдат повишени приближава все повече. Допълнителен натиск върху цената на златото оказва силният щатски долар, който понижава привлекателността на благородния метал, тъй като го прави по-скъп за притежателите на различни от щатския долар валути.

Фючърсите върху злато с доставка през месец юни поевтиняха до 1 185,93 долара за тройунция.
Нивото около 1 200 долара за тройунция продължава да бъде ключова пречка по пътя на възстановяване за златото. Именно това бе границата, която сложи край на най-силната позитивна серия на златото от три месеца насам, в която скъпоценният метал поскъпна с повече от 50 долара. В момента цената се намира на 15 долара под ключовото ниво, като не е изключено в близко бъдеще котировките отново да се насочат към тест на границата от 1 200 долара за тройунция.

Имайки предвид започналата низходяща тенденция бихме могли да очакваме спад на златото до 1 172,60 долара за тройунция. В случай че това ниво също бива пробито, тогава стойността на благородния метал би могла да запише понижение до долната граница на Корекциите на Фибоначи до 1 130 долара за тройунция.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец май поевтиняха с 39,5 цента, или 2,3%, завършвайки търговията на ниво от 16,674 долара за тройунция.


Още видео материали можете да намерите на сайта на телевизия Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още