IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново с лек спад в азиатската търговия

Saudi Aramco ще предоговори някои свои контракти и ще отложи някои проекти

10:20 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отново с лек спад в азиатската търговия

Котировките на петрола се понижиха в азиатската електронна търговия. Участниците на пазара очакват решенията на централната банка на САЩ за паричната ѝ политика днес по-късно и данните за американските резерви на „черно злато“, предава Ройтерс.

Американският лек суров петрол с доставка през март поевтиня със 75 цента до 45,48 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка понижи цената си с 60 цента до 49 долара за барел.

Очаква се комитетът по паричната политика на Управлението за федерален резерв на САЩ да публикува след 21 часа българско време комюникето си от първото си заседание за годината. При приключването на търговията в Ню Йорк и Лондон котировките на петрола леко се повишиха след спад до най-ниските стойности на черното злато от 2009 година. 

Освен това се очаква нов доклад за състоянието на запасите в САЩ да покаже скок на суровите запаси.

По-рано стана ясно, че  държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco ще предоговори някои свои контракти и ще отложи някои проекти заради спадащите цени на петрола. Това заяви нейният главен изпълнителен директор Халид ал Фалик, подчертавайки, че най-големият износител на суров петрол в света няма да се намеси едностранно на световния пазар на петрол. В края на миналата година стана ясно, че най-големият производител на черно злато в света няма да реализира програмата на стойност 100 млрд. долара за увеличаване на добивите до 15 млн. барела дневно до края на 2020 г.

Говорейки на форум в Рияд, ал Фалик не конкретизира кои проекти ще бъдат засегнати от решението.

„Ние ще трябва да се адаптираме към реалностите на днешния ден. Ще преместим някои проекти в бъдеще време, ще прекратим някои от тях, ще предоговорим някои контракти", каза Фалих.

„Мисля, че ние разчитахме на цени от 100 долара за барел и бяхме фокусирани върху изграждането на капацитетите си. Затова и загубихме фокуса върху фискалната дисциплина", добави още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още