IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се срина до 6½-годишно дъно

Опасенията за търсенето в Китай след обезценяването на юана и свръхпредлагането натежават върху цените

09:53 | 14.08.15 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Петролна рафинерия в Карсън, Калифорния.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролна рафинерия в Карсън, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху щатския суров петрол, търгуван на Нюйоркската фондова борса, се сринаха до 6½-годишно дъно в петък заради ескалиращите опасения относно търсенето от страна на Китай след девалвацията на юана.

Цената на американския лек суров петрол достигна 41,35 долара за барел в електронната търговия на борсата Nymex, което е най-ниското ниво от 4 март 2009 г. насам.

"Всеки се притеснява, че девалвацията на юана може да намали търсенето в Китай", заяви Гнанасекер Тиягараян, директор в Commtrendz Commtrendz Risk Management. 

Търсенето на вносен петрол в Китай е стабилно, но потокът от отрицателни икономическа данни намеква за забавяне на промишления и икономическия растеж. Инвеститорите са загрижени, че търсенето на суровината от огромната страна ще намалеят, след като по-слабият юан прави вноса по-скъп. 

Докато опасенията за по-слабата китайска икономика са едва напоследък, причина за слабостта на цената на петрола, основният фактор, който продължава да оказва натиск на пазара, е пренасищането на доставките.

По-рано през тази седмица стана ясно, че запасите от американски суров петрол са намалели за трета поредна седмица, въпреки че степента на намалението бе под очакванията на пазара. Даниел Хайнс, анализатор в ANZ Bank, заяви, че има опасения, че петролните запаси на САЩ ще започнат отново да се увеличават със затварянето на нефтопреработвателен завод, който произвежда 240 000 барела на ден.

 

И все пак почти няма признаци за облекчаване на петролните доставки, след като големи производители като Саудитска Арабия, Ирак или американските производители на шистов петрол отказват да намалят продукцията.

„Най-ниските цени от шест години насам може да не са достатъчни, за да се натиснат спирачките на американския производствен ръст“, се казва в доклад на ANZ. „Американските шистови играчи в момента активно намаляват разходите си, а някои ще са на печалба дори при цена от 30 долара за барел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Че какво има да му се изненадва човек? никога досега не са работили под себестойност, няма и да работят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 1
Patilan
преди 8 години
И това е лятото - традиционно силен сезон за петрола.Казвам, за да няма изненадани есентта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 8 години
много си ***, ужас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 6 rate down comment 5
kalendar
преди 8 години
смесваш нещата - лошите Лукойл трябва да им се пратят данъчните и да отнесат някоя солена глоба. Това по никакъв начин не оправдава Шел и ОМВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 13 rate down comment 6
Pronto
преди 8 години
Е добре, ти знаеш най-добре. На мен каквото са ми спуснали от американското посолство, това си лепя. Шел и ОМВ държат пазара, не случайно са на печалба, според един пост по-надолу, а Лукойл е принуден от тях да работи на загуба вече 17 или 16 година. Това е. Наздраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 5 rate down comment 4
ДХДО
преди 8 години
Не зна защо ми изплува репликата на една позната : "ох ужас, толкова е грозен, не мога да го гледам - ще го лапна."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Бря, ти да видиш! Компании в чийто геном е да спазват добрите пазарни практики, са с извити ръце и ако участват в некво съглашателство или направо картелче, то го правят с подчертано отвръщение ... пхахаха ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 9
kalendar
преди 8 години
я сега огледай чата и ми кажи русофобите не са ли една-две идеи барем по-първосигнални от русофилите:)А ако помниш Уестингхаус именно русофилите я доведоха...ама дреме ти. Дай да плюем:)И да-така смятам. Щото ако не беше така Мариците нямаше да са с такива договори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 6 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 8 години
Ти даваш ли си все пак сметка, че тук не е детска градина да разказваш приказки и страшни случки, а общуваш със зрели хора, предполага се с някакъв бизнес, с някакъв опит и информация ...? Или вече тази категория сме в малцинство?Как можеш да си смучеш от пръстите тези глупости и да ги лепиш тука по стената с такава лекота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 12 rate down comment 5
Pronto
преди 8 години
Не, тогава "русофилите" не реагираха първосигнално като чуеха Лукойл и гледаха на протестите повече като протест срещу Бойко отколкото срещу Родину-мать.Не случайно се водят "лицензирани" и с толкова изисквания да се строят. ОМВ преди години си разпродаваше малко по малко мрежата. Не им е болка българския пазар. Ако смяташ, че е достатъчно да си западна компания, за да ти клекне администрацията, сега Шеврон щеше да добива шистов газ, Тотал в Черно Море, а Уестингхаус да има договор за Козлодуй 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още