IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът записва ръстове, след като цената падна под 40 долара в сряда

В ранната сесия фючърсите върху WTI се повишават с 1,30% до 40,60 долара за барел, а Брентът поскъпва с 1,48% до 43,32 долара за барел

09:56 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола се повиши леко в четвъртък, след като падна под 40 долара за барел в сряда и достигна най-ниското си ниво от 27 август, съобщи WBP online. И двата бенчмаркови сорта – американският лек суров петрол WTI и европейският Брент – записаха резки понижения предната сесия, съответно от 4,56% и 4,39%.

В четвъртък фючърсите върху WTI се повишават с 1,30% до 40,60 долара за барел, а Брентът поскъпва с 1,48% до 43,32 долара за барел.

Въпреки ръстовете американският лек суров петрол поевтинява с 9% от края на октомври, когато цената беше 46,59 долара за барел.

Свръхпредлагането продължава да оказва натиск над цените в низходяща посока, а съкращения в добива изглежда не се очакват. 

Пазарните участници са предпазливи преди срещата на ОПЕК в сряда и трейдърите очакват волатилност. На срещата във Виена се очаква картелът да запази целите си за добив непроменени - 30 милиона барела на ден. Все пак има надежда, че падащите цени ще накарат доставчиците да намалят добива в недалечното бъдеще.

Неотдавна Саудитска Арабия обеща да си сътрудничи с другите производителки, за да се стабилизира пазарът на петрол. Иранският министър на петрола обаче заяви, че „не ни трябва позволение да увеличим добива“.

„Ако ОПЕК намали добива, а Иран го увеличи, тогава не сте постигнали нищо“, казва източник от картела пред Ройтерс.

Резервите в САЩ за пореден път се увеличават в седмицата до 27 ноември.

В четвъртък се очаква Европейската централна банка да разшири програмата си за стимули, за да противодейства на заплахата от дефлация, както и за да стимулира икономическото възстановяване в Европа. В средата на месеца пък се очаква Фед да вдигне лихвените проценти от рекордно ниските им нива.

Анализатори от Morgan Stanley очакват покачването на цените на петрола да се случи през последното тримесечие на 2016 г., когато Фед вече е започнал поетапното увеличаване на ставките и когато доларът е поскъпнал, правейки петрола, деноминиран в долари, по-скъп за купувачите с други валути.

Всичко за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още